Samsun Milletvekili Erhan Usta, selden zarar gören Terme, Salıpazarı ve Çarşamba ilçelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Usta, Terme, Salıpazarı, Çarşamba ve Ayvacık ziraat odası yönetimleriyle de görüştü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Usta, "İlçelerimizde yaşanan felaket bilinenden çok daha kötü durumda" ifadelerini kullandı.

MAHSULLER ZİYAN OLDU

Sel bölgesinde herhangi bir çalışma yapılmadığını savunan Milletvekili Erhan Usta, "Binlerce dönüm ziyan olan tarlalar, bahçeler; yüzlerce hayvan, araç, ev ve tonlarca mahsul. Hepsi bir yana, iki insan hayatını kaybetti. Peki ıslah edilmeyen derelerin, önlem alınmayan yerleşim yerlerinin müsebbiplerinin vicdanı hiç mi sızlamayacak? Felakete davet çıkaran idarecilik anlayışının sahipleri oturup bir düşünmelidir. Bölge halkı son yıllarda sel ve taşkınlar yüzünden neredeyse hiç mahsul alamadıklarını söylüyor. İlçelerimizde, mahsul özellikle de fındık kaybı yüksek oranlarda. Bölgelere göre değişmekle birlikte, Terme'de bize ifade edilen mahsulün yüzde altmış-yetmiş civarında ziyan olduğu önünde. Çeltikte de durum aynı" ifadelerini kullandı.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Dereden taşan suyun felakete neden olduğunu vurgulayan Erhan Usta, "Yağmur Allah'ın takdiri ancak sel ve taşkın; hata ve ihmallerin sonucu. Defaatle söylediğimiz gibi dere yatakları çok dar ve dere hacmini dahi kaldıramıyor. Bu durumda da en ufak yağmurda sel ve taşkın meydana geliyor. Sadece bu ihmal dahi sorumlunun kim olduğunu açıklanmaya yetiyor. Bu sebeple, DSİ ve Samsun Büyükşehir Belediyesi derhal görevinin başına geçmelidir. Burada yaşananlar kamu kurumlarının açık ihmalinin sonucudur. Öncelikli olarak AFAD, bölge için halk arasında 'afet bölgesi ilanı' olarak bilinen 'genel hayata etkililik' kararını almalıdır. Devlet sebep olduğu bu felaketin sonuçlarına katlanmalıdır. Bölge halkı bir an evvel vadesi yakın kredi borçların ertelenmesini istiyor. Sel felaketi sebebiyle hasat alamayan çiftçinin borcunu vadesinde ödemesi beklenemez. Bu yüzden derhal borçların ertelenmesi kararı alınmalıdır. Hatta bir kısım krediler kamu tarafından karşılanmalıdır" sözlerini kaydetti.