SAĞLIK

Uzmanlar Uyardı: Yaşlıların Uzak Durması Gereken 6 Kuruyemiş Açıklandı

Acı badem, yer fıstığı, macadamia ve çam fıstığı gibi bazı kuruyemişler yaşlılarda zehirlenme, iltihap, tansiyon ve kilo risklerini artırıyor. Uzmanlar dikkat çağrısı yaptı.

Abone Ol

Uzmanlar Uyardı–Yaşlıların Uzak Durması Gereken 6 Kuruyemiş Açıklandı

Yaş ilerledikçe beslenme düzeni ister istemez değişiyor. Gençken “iki avuç yerim bir şey olmaz” denilen kuruyemişler, ilerleyen yaşlarda sindirimden organ fonksiyonlarına kadar pek çok noktada sıkıntı yaratabiliyor. Uzmanlar da özellikle bazı kuruyemişlerin yaşlılar için risk oluşturduğunu söylüyor.

Acı Badem–Doğal Ama Gizli Bir Tehlike

Acı badem çiğ tüketildiğinde vücutta siyanüre dönüşen amigdalin içeriyor. Gençlerde tolere edilebilen bu durum, karaciğer ve böbrek fonksiyonları zayıflayan yaşlılarda zehirlenmeye kadar gidebilecek riskler taşıyor. Uzmanlar çiğ acı badem yerine tatlı badem öneriyor.

Yer Fıstığı–İltihap ve Aflatoksin Riski

Yer fıstığı nemli ortamda depolandığında aflatoksin üretebiliyor. Bu toksin özellikle karaciğere zarar veriyor. Üstüne bir de yüksek omega-6 oranı eklenince, yaşlılarda iltihaplanmayı tetikleyebiliyor. Tuzlu versiyonları ise tansiyonu anında zıplatıyor.

Macadamia Fındığı–Kalori Bombası

Macadamia sağlıklı yağlarla dolu ama aşırı kalorili. Metabolizması yavaşlayan yaşlı bireylerde hızlı kilo alımına neden olabiliyor. Kilo artışı da kolesterol ve kalp yükünü artırıyor. Üstelik çoğu macadamia ürünü tuzlu ya da şekerli kaplamalarla satılıyor.

Çam Fıstığı–Metal Tat ve Oksidasyon Riski

Çam fıstığı kolay bozulabilen bir yapıya sahip. Okside olduğunda iltihaplanmayı ve kardiyovasküler stresi tetikleyebiliyor. Bazı kişilerde görülen “metal tat” ise iştahı ciddi şekilde azaltıyor. Bu da yaşlılarda beslenme yetersizliği riskine yol açıyor.

İşlenmiş Kuruyemişler–Tuz ve Şeker Darbesi

Tuzlu, ballı, çikolatalı ya da aromalı işlenmiş kuruyemişler doğal atıştırmalığı resmen sabotaj ediyor. Yüksek sodyum tansiyonu yükseltirken; şeker, özellikle diyabet hastalarında kan şekerini aniden oynatabiliyor. Katkı maddeleri de hassas sindirim sistemini yoruyor.

Uzmanların Önerisi

Yaşlı bireylerin tercihi çiğ, katkısız, hafif kavrulmuş kuruyemişlerden yana olmalı. Ölçü kontrollü tüketim, olası sağlık risklerini de büyük ölçüde azaltıyor.

Samsun Fındık Fiyatları Samsun RSS