Miras paylaşımında önemli bir yeri olan veraset ilamı, mirasbırakanın mirasından yararlanılması ve hak sahiplerinin tespitinin gerçekleştirilmesi için gerekli bir belgedir. Resmi bir belge olarak öne çıkan veraset ilamı, noter ya da bulunduğunuz yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınabilmektedir. Öte yandan veraset ilamı yalnızca yasal ve atanmış mirasçılar tarafından alınabilmektedir. Mirasçılar arasında anlaşmazlıkların olması halinde avukat desteği alınması ise sürecin daha profesyonel ilerlemesine yardımcı olacaktır. Burak Temizer Hukuk Bürosu da bu noktada yardımcı olmaktadır. Şimdi size veraset ilamı alma ile ilgili tüm detaylardan bahsedelim.

Veraset İlamı Nedir?

Mirasbırakanın ölümünün ardından, sahip olduğu malvarlığının tespiti, malvarlığının değerleri, hak sahibi olan mirasçıların listesi ve hak sahipliğinin ispatının sağlanması için edinilen belgeye verilen addır. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yanı sıra noterler tarafından da verilen bu belge olmadan miras paylaşımının yapılması mümkün değildir.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Veraset ilamının alınması için mirasçılardan birinin başvuru yapması yeterlidir. Ancak bu kişi, yasal ya da atanmış mirasçılardan biri olmalıdır. Öte yandan veraset ilamı başvurusu yapılmadan düzenlenmesi mümkün değildir. Bunun için mahkeme ya da noterin re’sen veraset ilamı düzenleme yetkisi bulunmamaktadır.

Noterden Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Mirasçılardan birinin notere veraset ilamı için başvuruda bulunması, veraset ilamının alınması için yeterlidir. Ancak bazı durumlarda noterin veraset ilamı verme yetkisi olmaz. Bu durumda Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalısınız. Peki, bu durumlar nelerdir?

·      Mirasçılardan en az birinin yabancı olması,

·      Mirasbırakan ile mirasçı arasında soy bağının bulunamaması,

·      Mirasbırakan tarafından hazırlanmış bir vasiyetnamenin bulunması ve

·      Nüfus kayıtlarında tüm detayların açık bir şekilde yer almaması halinde, noterlerin veraset ilamı verme yetkisi ortadan kalkar. Bu durumda yetkili mercii, Sulh Hukuk Mahkemeleri’dir.

Noter vasıtası ile değil de Sulh Hukuk Mahkemesi vasıtası ile veraset ilamı alacaksanız, yapmanız gerekenlerden değişecektir.

Sulh Hukuk Mahkemesi’nden Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesi olarak da ifade edilen veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınacaksa, o halde dava açılması gerekir. Bu noktada yetkili mahkeme mirasbırakanın son bulunduğu yer ya da mirasçının bulunduğu yer mahkemesidir.

Hazırladığınız veraset ilamı dilekçesine nüfus kayıt örneğini de eklemeniz gerekir. Bu süreçte hukuki desteğe de ihtiyaç duyabilirsiniz. İşte bu noktada İstanbul miras avukatı desteği sunan Burak Temizer Hukuk Bürosu size en profesyonel desteği sağlayacaktır.

Veraset İlamı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu), tenkis davası ve miras paylaşımı ile ilgili davalarda, veraset ilamı zorunludur. Bu davalarda sorun yaşamamak ve hak kaybıyla karşı karşıya kalmamak için de mutlaka uzman bir gayrimenkul avukatı ya da miras avukatından destek almalısınız.

Veraset İlamı Süre Sınırı Var Mıdır?

Veraset ilamının alınması için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Mirasbırakanın ölümünün ardından dilediğiniz zaman veraset ilamını alabilirsiniz. Ancak mirasın intikali halinde bazı durumlarda veraset ve intikal vergisi ortaya çıkabilir. Bu durumda en geç 1 ay içerisinde veraset ilamını almanız gerekmektedir. Aksi durumda mirasçılara vergi cezaları kesilebilir.

İstanbul Miras Avukatı: Temizer Hukuk

Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun uzman avukat kadrosu, miras hukuku ve gayrimenkul hukuku alanında profesyonel hukuki destek sağlamakta ve dava süreçlerinizi en doğru şekilde yönetmektedir. Çünkü dava sürecinde kendi başınıza hareket ederseniz, pek çok hak kaybıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

İstanbul miras avukatı kadrosu ile yanınızda yer alan Temizer Hukuk Bürosu ise veraset ilamı alımından miras davalarına kadar pek çok alanda yardımınıza koşacaktır. Bunun için siz de profesyonel hukuki destek için Burak Temizer Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.