Reuters’ın haberine göre ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, yapay zekâ çiplerinin Çin’e yasa dışı yollarla ulaşmasını önlemek amacıyla “Çip Güvenliği Yasası” (Chip Security Act) adlı yeni bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, ihracat kısıtlamalarına tabi olan yapay zekâ çiplerine ve bu çipleri içeren ürünlere konum doğrulama mekanizmaları yerleştirilmesini zorunlu kılıyor.

Senatör Cotton, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu gelişmiş güvenlik önlemleri sayesinde, ABD teknolojisinin küresel olarak yayılmasını sürdürürken ulusal güvenliğimizi de koruyabiliriz” dedi.

Yasa tasarısı ayrıca, ihracat yapan şirketlerin ürünlerinin hedef konumdan saptığını tespit etmeleri hâlinde durumu ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu’na (BIS) bildirmelerini de zorunlu kılıyor. Böylece, ürünlerin yasa dışı şekilde başka ülkelere yönlendirilmesinin veya manipülasyona uğramasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu adım, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Joe Biden döneminde yürürlüğe giren ve Çin’e yönelik gelişmiş yapay zekâ çipleri ihracatını kısıtlayan düzenlemeleri geri alacağını açıklamasının hemen ardından geldi. Reuters, Demokrat Temsilci Bill Foster’ın da benzer bir yasa teklifini önümüzdeki günlerde sunmaya hazırlandığını aktardı.

Devrim Niteliğinde Yapay Zeka! Fotoğraflarla Biyolojik Yaşınız Artık Belirlenebiliyor
Devrim Niteliğinde Yapay Zeka! Fotoğraflarla Biyolojik Yaşınız Artık Belirlenebiliyor
İçeriği Görüntüle

Çin’in askeri kapasitesini artırabilecek teknolojilere erişmesini engelleme çabaları, ABD Kongresi’nin ortak bir yaklaşımı hâline gelmiş durumda. Özellikle Nvidia gibi Amerikan şirketlerinin ileri düzey yapay zekâ çiplerinin Çin’e kaçak yollarla ulaştığına dair iddialar, bu konuda yeni adımların atılmasını zorunlu kılıyor.