TÜİK 6 aylık enflasyonu yüzde 5.01 olarak açıkladı. Memura temmuz ayında yüzde 1.01 enflasyon farkı verilecek. Memur ve memur emeklisi yüzde 6.01 zam, işçi esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 5 zam yapılacak. Elektriğe, akaryakıta, çaya ve şekere yapılan yüzde 15'lik zamlar temmuz enflasyonuna yansıyacağı için emekli ve çalışanların zammına olumlu yansıtılmadı. Zamlar sonrası en düşük işçi emeklisinin aylığı bin 130 liradan bin 186 liraya, en düşük memur maaşı 3 bin 224 liradan 3 bin 417 liraya yükseldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Samsun Şubesi İdari Sekreteri Yahya Can ve DİSK Emekli Sen Samsun Şube Başkanı Tacettin Aydın emekliye yapılan yüzde 5 zam sonrası açıklamada bulunarak zammın gerçek enflasyon oranını yansıtmadığı ifade ederek, gerçek enflasyon rakamına göre zam yapılmasını talep etti.

YÜZDE 5 ZAM İNSAFSIZLIKTIR

Emekliye yapılan yüzde 5 zam sonrası açıklamada bulunan TÜED Samsun Şubesi İdari Sekreteri Yahya Can, 'Elektriğe, suya, ekmeğe, mazot ve birçok gıda ürününe zam geldi. Bunlar meydana gelirken emekliye yüzde 5 zam vermek insafsızlıktır. Bu zamlar altında emekliler eziliyor. Emekli demek; evlendirecek çağda çocuğu, torunu olan kişidir. Yüzde 26 ve 40 zam alanlardan bahsedilirken, emeklileri yüzde 5 gibi gülünç bir zam verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Açıklanan emekli zamlarından hiçbir emekli memnun değil. Emekliler Derneği olarak, bu zammı üyelerimize anlatamıyoruz. Yapılan zam oranı gerçek enflasyonu yansıtmıyor. Türkiye İstatistik Kurumunda görevde bulunanlar emeklinin halinden anlamayan insanlardır ve açıkladığı rakamlar, çarşı pazarı bilmediklerini gösteriyor. Emeklilerle alay ediyorlar. Zammın geri alınarak, gerçek enflasyon zammının verilmesi, bayram ikramiyelerin attırılmasını ve intibak yasasının gerçekleştirilmesini istiyoruz. Artık emeklilerin dayanacak gücü kalmadı' diye konuştu.

EMEKLİNİN BELİ BÜKÜK

Hükümetin emeklileri açık ve yoksulluğa mahkûm ettiklerini ifade eden DİSK Emekli Sen Samsun Şube Başkanı Tacettin Aydın, 'Emekliye yapılacak zammın yüzde 5 olarak açıklanması bunun en bariz göstergesidir. İnsanların en temel ihtiyaç maddelerine yüzde 25 ila 35 arasında zam gelirken emeklilerin aylıklarına yüzde 5 oranında artış yapılması siyasi iktidarın tercihini kimden yana yaptığının göstergesidir. Artık hayat emekliler açısından dayanılmaz bir noktaya gelmiştir. Bunun için hükümet artık bu kesimlerin sabrının zorlamaktadır. Bu zammı kabul etmiyoruz, bu gerçek bir enflasyon rakamı değildir. Gerçek enflasyon yüzde 50 yakındır. Mutfak enflasyonu ise yüzde 100'ü aşmıştır. Yapılan bu zamlar emeklinin belini bükmektedir' dedi.

Erdinç YILDIZ