CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle başta Ordu olmak üzere birçok ilin sele teslim olduğunu dile getirdi. Sel nedeniyle bölgede büyük hasarlar meydana geldiğini kaydeden Zeybek, can kaybının olmamasının ise sevindirici olduğunu aktardı.

YOLLAR NEDEN ÇÖKTÜ?

Selin nedenleri ve sonuçları hakkında değerlendirme yapan CHP'li Zeybek, 'Karadeniz Bölgesi'nde, doğal bitki örtüsü ve dere yataklarının yapısıyla oynanması, dere yataklarının daraltılması, yakın yerlerde yapılaşmaya izin verilmesinin sonucunda, dereler yağan yağmur sularını taşıyamadıkları için sele neden oluyor. Dere yataklarının ıslahı yerine daraltılması, birilerine rant yaratma uğruna yapılaşmaya izin verilmesi bu felaketlere neden oldu. Karadeniz Bölgesi'ni yönetenlerin burada asıl sorumluluk sahibi oldukları gerçeğini unutmamak gerekir. Sel nedeniyle zaman zaman ulaşımın durdurulduğuna tanık olduk. Sel nedeni ile köprülerin yıkılması, yolların çökmesinin nedeni nedir? Mühendislik hatası mı, yoksa müteahhitlik hatası mı? Bunu yetkililerin çıkıp açıklaması gerekiyor. Sel bazı gerçekleri açığa çıkardı. Bu köprüler, mühendislik hesaplamaları ile yapılıyor, işin yapımını üstlenen yüklenici firma yandaş olunca gerekli denetimlerin yapılmadığı ortaya çıktı' şeklinde konuştu.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ

Milletvekili Zeybek, 'Bölgedeki belediyelerin geleceği düşünerek, dere yataklarına yakın yerlere yapılaşma izni vermemeleri ve dere yataklarının doğal yapısının korunması ile ıslahını yapmalarının yanında bölgenin doğal bitki örtüsüne de dokunmamaları gerekiyor. Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketi nedeniyle büyük maddi kayıplar oluştu. Kayıpların tespiti hızla yapılmalı ve vatandaşlarımızın maddi kayıpları karşılanmalı. Sel nedeniyle bölgede çöken köprü ve yolların çöküş nedeni bilirkişiler tarafından incelenmeli, sorumlular için gereği mutlaka yapılmalı. Sel nedeniyle can kayıplarını yaşanmaması en büyük sevincimiz, ülkemize ve bölgemize geçmiş olsun' ifadelerini kullandı.