Burada savaşan tarafları kastetmiyoruz.

İkinci Viyana Kuşatması sonrasında oluşan psikolojik ortamı anlatmak istiyoruz. İkinci Viyana Kuşatması ve yenilgisi Osmanlı tarihinde bir kırılma ve her iki taraf için de müthiş psikolojik bir dönüm noktasıdır.

İkinci Viyana yenilgisi Osmanlılar için sonun başlangıcı olurken, Avrupalılar için var olmanın ilk psikolojik güven adımıdır.

İkinci Viyana yenilgisi sonrasında Avrupalılar, Türkleri yenebileceklerine inanarak gerekli ittifakları oluşturmuşlardır. Kutsal İttifak adını verdikleri bu ittifak, kısa zamanda örgütlenerek saldırıya geçmişler ve bilindiği gibi 1699 Karlofça Antlaşmasına Osmanlı'yı mecbur etmişlerdir.

Peki, İkinci Viyana yenilgisinin nedenleri araştırıldı mı?

Sadece bir takım jurnaller sonucu bazıları cezalandırılarak geçiştirilmiştir ama geçmemiş, giderek kronikleşerek devam eden sorunlar eski yöntemlerle çözülmeye çalışılmıştır. Osmanlı, yeni sorunlara yeni çözümler üretememiş, kuruluş devri yöntemleri geliştirilememiştir.

Lisede ve ortaokulda okuyan çocuklar gözlerini AK PARTİ iktidarında açmalarına rağmen Ekrem İmamoğlu'na çalışıyor ve O'nun için slogan üretiyor.

İşin ilginç bir başka yönü şudur ki, AK PARTİ rakip politik hedef kitlesine CHP'yi oturtmasına rağmen kaybettiği belediyeleri CHP'lilerin almasıdır.

AK PARTİ 31 Mart Yerel Seçimlerde her zaman olduğu gibi tüm format ve sloganları merkezden yönetmiştir. Belirtelim ki, bunun yararları ve de zararları vardır.

Siyasette Adem-i merkeziyetçilik harekettir, heyecandır. Merkeziyetçilik, yerel heyecanı öldürür. Nitekim Samsun'da bunu yaşadık ve hatta bazı uyarılarda bulunduk. Ne yerelde ve ne de merkezde kitleleri harekete geçirecek bir slogan üretilemedi. Sizce Mustafa Demir bu kadar oy mu alması gerekirdi. Ya kaybedilen ya da alması gereken oyları alamayan belediyeleri sorguladık mı?

İnsanın, bu parti için ister istemez aklına metal yorgunluğu ya da beyin ölümü gelmektedir.

Mevlana'nın ifadesiyle, 'yeni şeyler söylemek gerek.'

AK PARTİ yenilenmeli. Yeni sorunlara yeni çözümler ve yeni çözümleri de yeni sloganlarla kamuoyunun huzuruna taşımalıdır. Rakip partinin belediyelerini çalıştırmama üzerine bina edilecek bir politika olsa olsa bir intihar politikası olur.

Böyle bir politikanın ne vatanseverlikte ne de 104 kitapta yer bulabilir.

Bu işin böyle basit olmadığını Sayın Devlet Başkanımız tarafından ortaya konulacağına inanıyorum. Selam ve sevgi ile…[email protected]