1. yenilenme şartı, çalışmaların bilgiye dayalı olarak yapılmalıdır:

Bunun için de parti yönetimleri her zaman bilgiye ve istihbarata dayalı çalışmalarını sürdürmelidir. Bu durum parti için olduğu kadar memleket için de bir zarurettir. Partililerin motivasyonu devlet malını yedirme ile sağlanmamalıdır.

Sağlıklı bilgi ve istihbarat gerek parti ve gerekse kamuoyu nezdinde bazı yanlış suçlamaların önünü keser. Partinin dürüstlük imajı korunmuş olur.

7-Partinin her düzeydeki yöneticileri dinamik yapılı olmalıdır: Her düzeydeki parti yöneticisi herhangi bir sorunla karşılaştığında karar almada ve uygulamada hızlı hareket etmelidir. Ancak telaşa da kapılmamalıdır. Partinin her düzey teşkilatı, bulunduğu yerin sorunlarını tespit ederek çözümler üretebilmelidir.

Bu anlamda görünen odur ki, yerel örgütlere şekil ve slogan üretme ile il, ilçe başkanlarını seçme özgürlüğü tanınmamaktadır. Bu, üst yönetimin güven zaafından oluşmaktadır. Ve bu zaaf partide heyecanı öldürür, verimliliği azaltır.

8-Parti yöneticileri planlı ve programlı hareket etmelidirler: Yapılan planlarda herkesin görev ve sorumlulukları belirtilmelidir. Plansız yapılan çalışmalar hedefine ulaşamaz. Tayinle gelen teşkilat yöneticisi mevcut sorunları çözmesi zor ve hatta imkansızdır. Çünkü yerelde liderin gözü kulağı mesabesinde olanlarca önerilmiştir. Onların direktiflerinden ayrı hareket edemez. Onlara minnet borcu vardır. Bu sistemle partinin yerel politikacılarında bir gettolaşma oluşur. Dikkatlice bakıldığında bu durumu her yerde görmek mümkündür.

9-Parti yöneticileri sorumluluklarının bilincinde olmalıdırlar: Partinin her düzeydeki yöneticileri çalışma ve davranışlarıyla tüm partililere ve seçmenlere örnek olmalıdırlar. Söz konusu sorumluluk tablosunu lekeleyenler yönetimlerden dışlanmalıdırlar. Partili adı altında kamunun malını yağmalatmamalıdırlar.

10-Partinin üst ve her düzeydeki yöneticileri 'VAZGEÇİLMEZ' olmadıklarını bilmelidirler: Günümüzde rekabetin ana hedefi seçmendir. Birbirine yakın partilerin çokluğu seçmeni daha seçici, daha bilinçli ve daha nazlı hale getirmektedir.

Günümüzün seçmeninin düşünce yapıları ile tercih alışkanlıkları hızla değişmektedir. Bunun için de vatandaşların / seçmenlerin ihtiyaç ve beklentileri çok iyi tahlil edilmeli, anlaşılmalı ve karşılanmalıdır.

PARTİLER ŞUNU İYİ BİLMELİDİRLER: Demokratik ülkelerde iktidarda kalmanın veya iktidar olmanın yolu, seçmen / vatandaş beklentilerine cevap vermekle ancak mümkün olur.

Biz burada hiçbir beklentinin içinde olmadık, olmayı z da. Bunlar asgari ölçülerdir. Yaşamak isteyenler bunları yerine getirmeye çalışır. Selam ve sevgi ile... [email protected]