Okulun ilk yılındaki öğrenci mevcuduna dair, kaynaklarda bir bilgiye rastlanamamıştır; ancak 1873–1874 eğitim-öğretim yılında okulda toplam 23 öğrenci bulunduğu bilinmektedir.

Bunlardan 8'i birinci sene (4. sınıf) öğren-cisi iken, 15'i de mülazım durumdaydı. 1874–1875 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde okulun 27 öğrencisi vardı ve bunların 8'i birinci sene (4. sınıf) diğer 19'u da mülazım durumundaydı.

Aynı yılın ikinci döneminde, birinci sene öğrencilerine 3 mülazımın katılmasıyla bunların sayısı 11 oldu. Diğer taraftan ilk defa 4 öğrenci ikinci sene (3. sınıf) derslerini almaya başladı. Mülazım durumunda 4 öğrencinin kalmasıyla okulun toplam mevcudu 19'a düşmüş oldu.

1875–1876 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde okulun öğrenci sayısı 31 idi. Bunlar arasında yine dördüncü sene (1. sınıf) öğrencisi yoktu, fakat bu dönemde ilk defa üçüncü sene derslerine (2. sınıf) 4 öğrenci devam etti.

İkinci sene düzeyinde (3. sınıf) 8 ve birinci sene (4. sınıf) düzeyinde de 19 öğrenci bulunmaktaydı. Önceki yıllardan farklı olarak da bu sırada okulda mülazım durumunda öğrenci yoktu. 1875–1876 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında okulun öğrenci mevcudu, birinci dönem sayılan öğrencilerin yanına 14 adet de mülazım eklenerek 45 oldu.

Müteakip yıllarda bu sayı yavaş yavaş yükselmeye devam etti ve nihayet okul binası mevcut öğrenciye yetmemeye başladı. Bu nedenle 1893 yılında bina, Bafra halkından toplanan parayla tamir edilirken bir miktar da genişletildi. Ancak yalnızca iki yıl sonra, Bafra Belediyesinin incelemeleri sonucunda, artık iyice köhneleşmiş bu binaya yapılan tamirlerin boşa olduğu ve içine canlı sokulamayacak derecede yıkılmaya yüz tuttuğu belirlendi.

Bu nedenle de 23 Aralık 1895 tarihinde Bafra Rüşdiyesi'ndeki eğitime ara verildi.

Bu gelişme, idareciler nezdinde hem Trabzon'da hem de İstanbul'da şaşkınlığa ve kızgınlığa sebep olarak, eğitim-öğretim yılı ortasında böyle bir durumun kabul edilemeyeceği ve okulun hemen, yine ahali yardımıyla tamir edilmesi ve bu sırada bir yer ayarlanarak çocukların eğitimine orada devam edilmesi yönünde okul idaresine emir verildi. Anlaşıldığı kadarıyla da binanın tamirinden sonra öğretime yine bu mekanda devam edildi.

1898 yılında Bafra Rüşdiyesi'nin 64 öğrencisi varken, ertesi yıl toplam öğrencisi sayısı 66'ya ulaştı.

1900 ve 1901 yıllarında okulun 77 öğrencisi bulunmaktaydı. 1903 yılında ise öğrenci sayısı 109'a ulaştı. 1904 yılında toplam öğrencinin 120'nin üzerinde olduğu bilinmektedir ki bu, Bafra Rüşdiyesi'nin o dönemde Trabzon Vilayeti içerisindeki en kalabalık mevcutlu rüşdiye olduğu manasına gelir.

Trabzon Vilayeti dahilinde bulunan ve birçoğu Bafra Rüşdiyesi ile aynı dönemde açılan diğer okulların muallim ve öğrenci sayılarındaki yıllara göre değişime bakılarak, diğer rüşdiyelere kıyasla bu okulun, öğrenci mevcudu açısından daha istikrarlı ve hızlı bir gelişime sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Devam edeceğiz…