Karadenizlinin vazgeçilmezi geçmişten bugüne bir kültürdür yaylalar.
Havaların ısınmasıyla trafiği yoğunlaşan, bol oksijeniyle ilaç olarak gündemden düşmeyen, kalabalıklaşan nüfus ve ağır yaşam şartlarının bıkkınlık verip, çekilmez hale gelen şehirlerden kurtuluş yeridir yaylalar.
Tatil dendiğinde deniz, güneş, kum akla gelirken yaylalar da sektörde kendine yer bulmaya başladı. Devletin de el atmasıyla turizmde açık bir alternatife dönüşüyor diyebiliriz. Yöre insanı da kıt ekonomik imkanlarıyla yayla kültürünü teşviklerle sahipleniyor gibi.
Karadenizli yaylasız duramaz, çeşitli etkinliklerle tanıtır yaylasını.
Değişen bakış açısı yaylaların korunma gerçeğini de beraberinde getirmiş. Güzelim yaylaların doğallığının bozulmaması için gerekli tedbirler de gittikçe alınıyor.
Yaylalar, artık sadece havaların ısınması, yazın bunaltıcı havalarından kaçanların uğrak yeri olmaktan da çıkmış. Kışın neredeyse kimsenin kalmadığı yaylalar ulaşım problemlerinin giderilmesiyle karlı mevsimlerde dahi renkli görüntüler veriyor.Çevre insanı kadar ülkemizin çeşitli yerlerinden gelenlerle kış aylarında da yaylalar şenlik havasına bürünüyor artık.
Geçtiğimiz hafta beyaz örtünün güzelliklerini cömertçe sergilediği, kar kalınlığının bazı yerlerde neredeyse üç metreyi bulduğu 1800 rakımlı yaylalardaydım. Kış turizminde ülkemizin belli merkezleri akla gelirken Ordu'nun yaylalarına dikkat çekmek istiyorum.
Turnalık ve Çambaşı yaylaları, aynı yol güzergahında on kilometre mesafede. Adeta yarışa giren bu iki yayla birbirinin alternatifi olurken, önümüzdeki yıllarda kendilerinden söz ettireceğe benziyor.Yaylalarda kar hasretini giderirken Turnalık yaylasındaki hızlı değişimi gözlemledim.
Son kırk yılın en ağır kış şartlarına rağmen ulaşımda sorun yaşatılmazken, yolların açık tutulması, bu değişimi tetiklemiş. Devlet yayla turizmine sahip çıkıp projeleri hayata geçirmeye başladıkça, bölge insanı bu çalışmalardan üzerine düşeni alıyor ve nasipleniyor.Yolların iyileştirilmesiyle kışın kimsenin kalmadığı evlerin bacası yılın on iki ayı tüter hale gelmiş.
Çambaşı ve Turnalık birbirlerine yakın olsalar da farklı özellikler taşıyor.Belki bir asırlık ticari kimlikle tanınıyor Çambaşı yaylası. Turnalık yaylası ise coğrafi konumu ve ormanlık alanla sırt sırta olması nedeniyle farklı bir güzelliği barındırıyor.
Çambaşı Çaycısı Serdar Şimşek'e ayrıca teşekkür ediyorum. Yöre kültürünü hissedebileceğiniz damak zevki, sıcacık çayı yudumlayabileceğiniz otantik mekanda misafirlerini ağırlarken, sanal ortamda bilgilendirmeleriyle yöreye ayrı bir katkı vermeye çalışıyor.
Altınordu Müzik'ten Kahraman İşler; yörenin ve ülkemizin müzik lezzetini bizlere tattırdı. Eline diline yüreğine sağlık sevgili kardeşim.
Gelenekselleştirilen şenlikler; müzik, güreş, kayak pisti ile yakın çevre kadar ülkenin çeşitli yerlerinden izleniyor yaylalardaki kış etkinlikleri.
Ordu yaylaları tabiri caizse marka olmaya aday.
Kışın yayla turizmine tam destek.
Üşümemek ve üşütmemek koşuluyla…