17- 19 Şubat 2017 tarihleri arasında Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde VII. Uluslararası' GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GÖÇ' konulu bir sempozyum düzenlenmiştir.

Yurt içi ve yutdışı üniversitelerden 222 bilim adamının iştirakiyle gerçekleştirilen sempozyum, aslında bir kültür şöleniydi.

Sempozyuma iştirak eden 222 bilim adamının yaklaşık yüzde yirmisi, On dokuz Mayıs Üniversitemizden gelmiştir.

Siyasilerimizin pek ilgi göstermedikleri bu sempozyum, aslında büyük bir boşluğu doldurmuştur. Bu topraklarda her yöneticinin acilen muhtaç olduğu bir birikimin paylaşılması olmuştur.

Türkiye'ye şu anda dıştan gelen göçler milyonlarla, masrafları da milyar dolarla ifade edilmektedir.

Söz konusu göçmenlerin sorunlarının halli için devlet ve millet seferber olmuş durumdadır. Bunların yeme, içme, giyinme ve barınma gibi ekonomik çıkmazları yanında dil, eğitim ve uyum(entegrasyon) gibi sosyal sorunları vardır.

Sempozyumun açılışında seyrettiğimiz Göçmen Çocukların Müzik Korosu, Belediye Başkanı Sayın Genç'in entegrasyon konusu ile de yakından ilgilendiğini göstermektedir.

Göçmenlerin doyurulması ve barındırılması kadar entegrasyonları da önemlidir. Nitekim belediyenin ev hanımlarına yönelik el becerileri kursu da bir başka entegrasyon çalışmasıdır.

Avrupa'da görev yaparken Almanların ve diğer devletlerin entegrasyon çalışmalarının ne kadar önemsendiğine tanık olduk. Canik Belediyesi'nin bu çalışmalarının, fevkalade önemli olduğunu düşünüyoruz.

Sempozyumda yakın zamanda gelmiş ve halen de gelmeye devam eden göçmenlerle ilgili eğitim ve sağlık çalışanlarının algıları üzerinden hareketle araştırmalar sunulmuştur.

Bu sempozyum, dünyayı ve Türkiye'yi okuma dersi olmuştur. En çok da bu coğrafyayı yönetmeye talip siyasilerimizin dinlemesi gereken bir ders idi.

İlginçtir ki, sempozyumda başta İl Göç İdareleri Müdürü olmak üzere asıl olması gerekenler yoktu.

Yaşadığımız bu coğrafya, bir GÖÇ kabul toprağıdır. Samsun da Karadeniz'de en çok göç alan illerimizden biriydi. Ve onun sonuçlarını her alanda birlikte yaşamaktayız.

Sempozyumun gerçekten gerekli olup bu alanda büyük bir boşluğu doldurduğuna inanıyoruz.

Emek ve desteğini esirgemeyen Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç'e ve organizatör Sayın Prof. Dr. Osman Köse'ye, uzaktan ve yakında gelerek birikimlerini paylaşan değerli ilim adamlarımıza Samsunlular ve insanlık adına minnet ve şükranlarımızı arz ediyoruz.

Selam ve sevgi ile…