Geçtiğimiz Cumartesi(23.02.2019) günü Ahsen Vakfı'nın, 'Afrika'nın dününü, bugününü ve yarınını' konu edinen bir organizasyonunda idik.

Başat konuşmacının Afrika uzmanı, Büyükelçi, Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve AFAM(Afrika Araştırmacıları Derneği) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kavas'ın olduğu bu organizasyonda ayrıca moderatör olarak şahsım, Ahsen Vakfı Genel Başkanı Rasim Tekeci, Gümüşhane Üniversitesinde Dr. Öğretim üyesi Selahattin Fettahoğlu, Afrika Yaşam Projesi Organizatörü Harita Müh. Mehmet Kurnaz, Projenin Tarım danışmanlarından emekli ziraatçı Adem Alan, Projenin teknoloji transferinden sorumlu Pilot, İş Güvenliği Uzmanı ve Makina Müh. Ali Cenap Bayraktar da birer konuşma yapmışlardır.

Ayrıca İş Güvenliği uzmanı Gıda Mühendisi Muhammed Yılmaz Bey de kaktüs bitkisinden hayvan yemi yapımını arz ederlerken, Afrika'da enerji alanında iş yapan Ahmet Öz ve Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da yapmış olduğu selamlama konuşmalarında bu tür organizasyonların önemine vurgu yapmışlardır.

Prof. Dr. Ahmet Kavas Hoca'nın yaptığı konuşmasında birbirinden ilginç tespitler yaparak Afrika insanına yapılacak yardımların nitelik ve şekline dikkat çekerek şunları ifade etmişlerdir:

'54 Ülkesi, genç nüfusu, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle Afrika günümüz dünyasında cazibe merkezi konumundadır.

Artık siyahi, Zenci, Sudani, Habeşi, Mağribi, Kıpti gibi binlerce yıllık isimlendirmelerin yerini tek bir kelime ile 'AFRİKALI' aldı.

Binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelerde yaşayanlar hep birlikte' Biz Afrikalıyız' demektedirler. Günümüzde artık herkes bir ağızdan, 'Afrika, Afrikalılarındır' demektedir.

Bu noktada Türkiye'nin, 'sen de en az benim kadar kazan' olarak ifade ettiği denge siyaseti kıtayı şahlandıracak önemli aşamalardan birisi olacaktır.

Dünya üzerindeki mevcut toprakların yaklaşık 1/4'ü yani dörtte biri ve yine dünya nüfusunun da % 15' inden fazlası bu kıtada yaşamaktadır.

Belirtelim ki, dünya üzerindeki en yoksul 49 ülkeden 34'ü, tüm zenginlikleri yeterince değerlendirilemediği için yine bu kıtada bulunmaktadır.

Türkiye bu kıtada bulunan devletlere yüz milyon dolarlarla ifade edilen kalkınma yardımlarında bulunmuştur. Ayrıca altı milyar doların üzerinde de yatırımları vardır.'

Panel şeklinde devam eden konuşmalar sonunda toplantının genel değerlendirmesini de Ahmet Kavas Hoca yapmıştır.

Devamı inşallah yarın temennisiyle selam ve sevgi ile…

[email protected]