Solak olan insanların yaşadığı en büyük baskılardan biri sağ elini kullanmaları için zorlanmalarıdır. Genellikle erken çocukluk döneminde çocuğun sol elini kullandığını fark eden ebeveynler, çocuklarına sağ elini kullanmaları için baskı yapabilirler. Bu hafta bir aile ile gerçekleşen görüşmem tamamen bunun üzerineydi. Anne, çocuğu sol elini kullandığı için çok endişeli olduğunu ve çocuğunun sağ elini kullanması için ne baskı uygularsa uygulasın bir değişim olmadığını belirtti. Sorun (anneye göre) çocuğun sol eli ile yazması iken şimdi kekemelik ve agresyon olduğunu belitti. E nereden nereye hiç yoktan sorun nasıl yaratılır? Anne bunu bize göstermiş oldu...

Sol ya da sağ eli kullanmak tamamen beyin ve genler ile ilgili canlılara özgü bir özelliktir. Sadece insanlar değil aynı zamanda birçok hayvan türünde de bu özellik kendini göstermektedir. Beyin yapısı sağ ve sol hemisfer olmak üzere iki ayrı bölgeye sahiptir. Beynin sağ hemisferi ve sol hemisferi farklı zihinsel süreçleri yönetmekten sorumludur. Sağ eli kontrol eden beynin sol kısmı; konuşma, dil, yazı yazma, mantık, matematik ve bilim konularından sorumludur. Sol eli kontrol eden beynin sağ kısmı ise; müzik, sanat, algı ve duygulardan sorumludur. İnsanların beyninin hangi kısmını kullandığı ve dolayısıyla günlük işleri yaparken hangi elini tercih edecekleri çok erken yaşlarda belli olmaya başlar. Bu bilgilerden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz; Sağ veya sol el kullanma durumu BAZI işler için tercih meselesi değildir, daha ziyade beynin baskın alanları ile ilgili BİR ÖZELLİKLTİR. Sol elini kullanmanın hastalık ile bir ilgisi yoktur. Sol elini tercih etmek sadece genetik farklılıklarımızın bir sonucudur. Örneğin solaklık, beynin sağ yarısının motor baskınlığının bir ifadesidir. Doğuştan gelen baskın el kullanımı ile ilgili kesin bir sonuca ulaşmak genellikle kolay değildir. Solaklık farklı şekillerde kendisini gösterebilir ve hatta bozulabilir. Bu bozulma genellikle çevrenin çocuğa olan baskısıyla gerçekleşir. Dini inanışlar, toplumdan dışlanma korkusu, batıl inançlar gibi birçok etken kişinin sol elini kullanmasını engelleyebilmektedir.

Sol elini kullanmak bir sorun teşkil etmezken, sağ elini kullanması için baskı gören çocukta ruhsal-psikolojik birçok soruna yol açacak durumlar oluşabilmektedir. Genetik ve biyolojik kökenli bir özellik olan sol el kullanımı baskı ve engellemelerle yalnızca çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu durumda da bir ruh sağlığı uzmanından destek almak önemlidir.