Yatırım ve Girişimci tanımları yapılırken EkoSistem unutulmaz, unutulamaz.

Zira her ikisinin de yaşamı ve gelişimi EkoSistem'e bağlıdır.

EkoSistem ; finans , teknoloji , nitelikli personel , denetimli ve şeffaf bir pazar , rekabet koşullarının adilliği vb konu başlıklarından oluşan , bütününde yatırım ve girişimciyi büyüten , geliştiren bir yapıdır.

EkoSistem'imizi yakından ilgilendiren , yatırım ve girişimci için gerekli olan, altyapısı yapılmış sanayi parsellerine erişimin kolaylaştırılmasına yönelik bir düzenleme yapıldı geçen hafta.

Düzenlemeye göre , Bakanlık Kredisi ile yapılan Organize Sanayi Bölgelerinde istihdam taahhütü koşuluyla , bedelsiz veya kısmen bedelsiz parsellerin girişimcilere tahsisinin yolu açıldı. Bakanlık Kredisi kullanmayan Organize Sanayi Bölgelerinde de bedelsiz/kısmen bedelli tahsisin önündeki engeller kaldırıldı.

EkoSistem'imizin iyileşebilmesi adına yerinde bir düzenleme oldu.

Hepimizin çok iyi bildiği üzere ülkemiz imalat sanayinin %99,4'ü (¹) oluşturan KOBİ'lerimiz ağırlıklı olarak Küçük Sanayi Sitelerinde üretim hayatlarına başlarlar, gelişimlerine bağlı olarak ta Organize Sanayi Bölgelerinde üretimlerine devam ederler.

Ülkemiz İmalat Sanayisindeki istihdamın %61,5'luk (²) gibi bir yükünü üstüne almış KOBİ'lerimizin Küçük Sanayi Sitelerinden Organize Sanayi Bölgelerine geçiş süreçleri hiç de kolay olmaz. İlk önce Organize Sanayi Bölgelerinde boş sanayi parselleri bulunmaya çalışılır, daha sonra genelde dış finansman ile parsel satın alımı ve bina tasarım ve üretimi tamamlanır. Taşınma ve teknolojik yenilik içeren yatırımlar derken KOBİ'lerimiz genelde kısa vadeli ciddi bir finansal sorumluluğu üstlenmiş olurlar.

KOBİ'lerimizin bu geçiş evresine yönelik bir analiz/araştırma yapılmış mıdır bilemiyorum. Ancak bu geçiş evresinde kısa vadeli finansal sorumluluklarını yerine getiremediğinden dolayı üretimine son veren KOBİ'lerimize çalışma hayatım süresince çok rastladım. Bundan dolayı yapılan bedelsiz/kısmen bedelsiz sanayi parsellerinin yatırımlara ve girişimcilerimize tahsisini önemsiyorum.

EkoSistem'imizin fiziki şartlar başlığında böyle bir iyileştirme yapılırken , özellikle stratejik ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarda bedelsiz/kısmen bedelsiz sanayi parsellerinin tahsisinden sonra yapılacak olan üretim tesislerinin TOKİ marifetiyle yapılarak girişimcilerimize 20/25 yıl , aylık eşit taksitle ödeme seçeneği ile sunulmasına olanak tanıyan yasal düzenleme yapılamaz mı?...

Bu düzenlemede ; üretimi devam ettirmek, istihdam sayısı , kiraya verememek vb. gibi intifa hakları konulmak suretiyle gerçek girişimcilerimizle , rantiyecileri filtre edebilmek , gerçek girişimcinin önünü açabilmek daha doğru olmaz mı?...

Üretmek, katma değeri yüksek ürünler üreterek içerisinde bulunduğumuz Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkabilmek konusunda kenetlenmişken, yerli ve milli üretimi hedeflemişken stratejik ürünler üretimine yönelik sanayi parselleri üzerine yapılacak üretim tesislerinin TOKİ tarafından fonlanıp imal edilmesi çok yerinde , çok isabetli bir adım olacaktır.

Sağlıcakla...