n
n
n
n
n Yazımın başlığı 27 Haziran 1969 tarihli Milliyet Gazetesi’nde köşe yazan ve bir dönem ülkemizde Kültür Bakanlığı yapmış olan Talat Halman’a aittir.
n
n
n
n Yazının içeriği ise anılan dönemlerde ODTÜ’lü bir gurup akademisyenin üzerinde çalışmakta olduğu roket (Anti-tank güdümlü mermi tasarımı/üretimi) projesidir.
n
n
n
n Proje aslında bizim kuşağın yakından bildiği “Devrim Otomobili Projesi’nin” milli savunma sanayimizde yaşanmış bir versiyonudur.
n
n
n
n Nihai karar vericinin Başbakan olduğu Savunma Sanayi İcra Komitemizin geçtiğimiz haftalarda “Türkiye’nin uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi satın alma projesi” konusunda teknoloji paylaşımı, ortak üretim ve düşük fiyat nedeniyle tercihini Çinli CPMIEC firmasından yana kullanmasıyla ülke gündemimize geldi konu.
n
n
n
n Nerdeyse her gün konuyla ilgili ulusal ve uluslararası açıklamalar basın yayın organlarında yer alıyor.
n
n
n
n Amerikan Lockheed Martin ve Raytheon Patriot sistemleri, Rusya’nın Rosoboronexport firması S- 300’ler, Çin FD-2000 ile Fransız-İtalyan ortaklığındaki Eurosam’ın Samp-T sistemlerinin yarıştığı proje ülkemizin 12 adet uzun menzilli füze savunma sistemine sahip olmasını içeriyor.
n
n
n
n Savunma sanayinin bir ülkenin ar-ge ve teknoloji gelişimi açısından stratejik öneme sahip olduğunu bildiğim ve inandığım için bu haftaki köşe yazımı bu konuya ayırdım.
n
n
n
n İlk kez Makina Mühendisleri Odası etkinliklerinde (Sanayi Kongresi) ve yayınlarında (Mühendis ve Makina Dergisi) öğrendiğim ORDOT Projesi adını Ordu Donatım ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden alıyor.
n
n
n
n Projenin başında Makina Mühendisleri Odası’nın 766 Sicil Numaralı üyesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nuri SARYAL yer alıyor.
n
n
n
n Ekibin amacı ilk Türk roketini üretebilmektir ve bunun için anti-tank güdümlü mermi üretimini seçerler.
n
n
n
n Tamamen yerli ürünlerden tasarlanan rokette motorun kovan çeperleri Karabük çeliğinden, yakıtı MKEK ve Batman Rafinerisinden, izolasyon malzemesi DYO’dan, iç yüzey krom kaplamalar ODTÜ Metalürji Bölümünden, üretimde kullanılacak makinaların büyük bölümü ODTÜ’den 50 Tonluk Hidrolik Pres ise Ankara Sanayi Çarşısından (Pres silindiri hurdacıdan temin edilen Hamidiye Zırhlısına ait pervane şaftından kesilerek imal edilmiş) , Vakum Pompası Eskişehir’de bulunan Hava Üssünün hurdalığından tedarik edilir.
n
n
n
n 2 Km kumanda telini roket motoruna saracak ve dokuma tezgahlarının mekiğine iplik saran hakoba türü makineyi ise İlhan Onur tasarımlar ve üretir.
n
n
n
n Projenin ilk mali desteği 1400.000 TL ODTÜ ve Türk Hava Kuvvetleri ile yapılan yazılı anlaşma neticesinde sağlanır ve çalışmalara hız verilir.
n
n
n
n Yapılan ilk denemelerde hayal kırıklığı yaşanır. Her denemenin patlama ile sonuçlanması ekibin moralini bozar.
n
n
n
n Prof.Dr.Nuri SARYAL o günleri “Denemelerden sonra, başımız önümüzde bölümdeki odalarımıza dönüyorduk ve hata nerede diye kendi kendimize soruyorduk. Evde akşam geç saatlere kadar düşünüyor, mantıklı gelen bir neden bulup ertesi sabah hatamızı buldum diye heyecanla bölüme gelip ekibi canlandırıyordum…” diye anlatır.
n
n
n
n UNESCO Kanalı ile ülkemize gelen İngiliz Teknik Resim Öğretim Görevlisi ve yardımcısı çalışmaların yapıldığı yere gelip denemelerin yapıldığı test alanlarında fotoğraf çeker ve çalışmaları gözlemlemek istese de proje ekibi tarafından uzaklaştırılır.
n
n
n
n O İngiliz Öğretim Görevlisi başka bir ortamda Prof.Dr.Nuri SARYAL’a “Yurt dışına çıkan her İngiliz ülkesi adına casusluk yapar, elde ettiği ve faydalı olacağına inandığı bilgileri sefaretine iletir. Eğer siz Türkler bunu yapmıyorsanız, o sizin kabahatiniz!” der.
n
n
n
n Çalışmalar devam ettirilir ve 31 Mayıs 1969 günü ilk atış denemesine karar verilir.Hava Kuvvetlerini temsilen Binbaşı İbrahim Keskin’in de nezaretiyle ilk deneme başarıyla gerçekleştirilir.
n
n
n
n Ekip çok mutludur ve projenin bitirilmesi için gereken 350.000 TL’nin ekibe tahsis edileceğinden emindirler.
n
n
n
n Projeyi başından buyana destekleyen Hava Kuvvetleri Teknik Daire Başkanı Albay Cemal ÖZALP soruşturmaya tabi tutulur ve kaynakları gereksiz projeye harcamakla sorgulanır. Berat eden Albay Cemal ÖZALP Tuğgeneralliğe yükseldikten sonra emekliye ayrılır.
n
n
n
n Milli Savunma Bakanlığı Harp Sanayi Dairesi Başkanı Amiral Hayri Tezcan projeyi destekleyeceklerini söyler ancak o da destek veremeden emekliye ayrılır.
n
n
n
n Prof.Dr.Nuri SARYAL artık dayanamaz , konuyu basına taşır. Kimi yerlerde sansüre uğrasa da konuyu kamuoyuna duyurur basın yoluyla.
n
n
n
n Basında çıkan haberlere Adana da postacılık yapan yurdum insanı Mehmet duyarsız kalmaz, yıllardır dişinden tırnağından ayırarak, hastalık var, sağlık var diyerek biriktirdiği 500 lirasını, ulusal savunma sanayimizi desteklemek ve çalışmalarda kullanılmak üzere gönderir.
n
n
n
n Derken ekibe yıldırma ve psikolojik harekât başlar.
n
n
n
n İyi niyetli birkaç girişim olsa da sonuç değişmez ve proje yarım kalır.
n
n
n
n İl Türk milli roketi üretilemez, ürettirilmez.
n
n
n
n Üretenlerin ucube olarak görüldüğü ülkemizde zaman geçse dahi konuların aynı olduğu ne kadar acı değil mi değerli okurlar?...
n
n
n
n Sağlıcakla
n
n Kadir GÜRKAN
n
n
n
n Not: Bu yazının hazırlanmasında Mühendis ve Makina Dergisi’nin 564.Sayısından ve Prof.Dr.Nuri SARYAL’ın https://eksisozluk.com/ordot-projesi--1477146 yapmış olduğu açıklamalardan faydalanılmıştır.
n
order abortion pill abortion pill where can i buy abortion pills