Bakan Akif Çağatay Kılıç, Türkiye gündemini yakından ilgilendiren yeni Anayasa çalışmaları ve Başkanlık sistemi hakkında önemli değerlendirmeler bulundu.

Kılıç, 'Anayasa kavramının ve anayasanın kendisinin gençleri çok ciddi anlamda ilgilendirmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, ivmelenmesine destek verecek olan bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun içerisinde gençlerimizin olması gerekiyor. Biz şu anda zaten anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak gençlik merkezlerimizde, yurtlarımızda birçok yaptığımız faaliyette anayasadaki çalışmalarla ilgili olarak gençlerimizin de bu noktada verecekleri katkılar için onlara imkan veriyoruz. Müzakereler yapıyorlar, tartışmalar yapıyorlar, fikirler ortaya çıkıyor. Bunlar da anayasa çalışmaları içerisinde ekleyeceğimiz, katkı olarak koyacağımız bir unsurdur. Sistem değişikliğinden bahsediyoruz. AK Parti olarak bizim ortaya koymuş olduğumuz anayasal çalışma içerisinde başkanlık sistemi var. Ben şu anda başkanlık sisteminin Türkiye'de siyasi anlamda çok yanlış müzakere edildiğini, tartışıldığını düşünüyorum' dedi.

ORTAYA BİR FİKİR KOYAMIYORLAR

Bakan Kılıç sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: 'Sadece Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlık sistemini dile getirdi diye bunun karşısında duranlar var. Böyle bir mantalite olmaz. Siz Türkiye'nin sisteminin yönetimiyle alakalı bir değişiklikle ilgili müzakereyi sadece bir kişinin ortaya koymuş olduğu bir fikirden dolayı o bazda tartışmaya çalışırsanız, bir tartışma yapmış olmazsınız. Vatandaşa da ülkenize de bir katkı vermezsiniz. AK Parti olarak biz herkes fikrini ortaya koysun. Biz de koyalım. Müzakere edelim diyoruz. Bizim inancımız, 'başkanlık sisteminin, sistem açısından Türkiye'nin önünü çok daha rahat götürebileceği bir sistem' olduğudur. Bürokratik oligarşinin bu sistem içerisinde çok daha rahat aşılabileceği, çok daha iyi çalışabilecek bir bürokrasiyi oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü ülkenin yönetimini siz doğru ve hızlı bir şekilde yaparsanız o zaman ülkenize ve milletinize bir katkı sağlamış olursunuz. Sizin bir argümanınız olmalı. Bir müzakerenin içerisinde fikriniz olmalı. Bunu ortaya koyun. Neden koymuyorlar? Demek ki fikirleri yok ki koyamıyorlar. Ben bunu anlıyorum. Yoksa fikri olan kişi oturur sizinle fikir müzakeresi yapar. Fikrinden korkmayan insan başkasının fikrinden korkmaz ki. Herhalde ortaya koyacakları bir fikir olmadığından dolayı bu tip bir yaklaşım içerisinde oluyorlar.'