Havaların soğumasıyla birlikte sobaların kurulduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı. Baca temizliğine gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Zengin, baca temizliğinin yapılmaması ve lodosun etkisiyle meydana gelen geri tepmelerinden dolayı ölümlerin yaşandığını hatırlattı.

YETKİLİ FİRMALARA DEVRETTİK

Kış sezonuyla birlikte bacalardan kaynaklı ev yangınlarının arttığını kaydeden Zengin, bu yangınların ise baca temizliğinin yapılmamasından dolayı çıktığını dile getirdi. İtfaiye olarak baca temizliğini yetkili firmalara devrettiklerini kaydeden Zengin, 'Vatandaşlarımız, Büyükşehir Belediyesi'nin sitesinden yetkili baca firmalarına ulaşabilirler. Sobalar, kurulmadan baca temizliğinin yapılması gerekiyor. Baca temizliği son derece önemli, yine soğuk havalarda soba yakımına da dikkat edilmeli, vatandaşlarımız sobanın olduğu odalarda yatıyor. Rüzgarın etkisiyle karbonmonoksit zehirlenmelerinden kaynaklı ölümler yaşanıyor. Sobanın kurulduğu odada yatılacaksa, soba mutlaka söndürülmeli. Temiz oksijen girişi mutlaka sağlanmalı' ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ BATTANİYELER

Soba kurulurken, çok fazla borunun takıldığını belirten Zengin, bunun yanlış olduğunu söyledi. Zengin, 'Soba borularının standart bir kurulum şekli var, baca girişine bir metre yakın mesafede ve boruların çok uzatılmaması gerekiyor. Soba, bacaya ne kadar yakın olursa çekişi de o kadar iyi olur. Özellikle kış mevsiminde elektriğe aşırı yüklenme olabiliyor, soba kullanmayan vatandaşlarımız elektrikli ısıtıcı kullanıyor. Zaman zaman elektrikli battaniyelerden kaynaklı yangınlara da şahit oluyoruz. Evden ayrılan herkesin mutlaka prize takılı fişleri çıkarması gerekiyor. Bir unutkanlık büyük yangınlara neden olabiliyor' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL