Fındık için büyük tehdit haline gelen külleme hastalığının, bugünlerde bahçelerde yeniden görülmeye başladığına dikkat çeken Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Fındık ihracatında hedef küçüldü

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, son yıllarda fındık için büyük tehdit haline gelen külleme hastalığının bahçelere yeniden görülmeye başlandığını ifade ederek, "Bir iki yıldır külleme hastalığının yeni ve daha zararlı bir çeşidi bahçelerde etkili olmaya başladı. Külleme hastalığı çiftçilerimiz tarafından ciddiye alınmalı ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapılmalı" dedi.

MEVSİMSEL DENGESİZLİK NEDENİYLE ORTAYA ÇIKIYOR

Karan, yaptığı açıklamada, mantar hastalığı olan küllemenin son yıllarda Giresun ve yöresinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.

Hastalığın bahçelerde sıklıkla görüldüğünü ifade eden Karan, "Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman bu hastalık bahçelerde görülüyordu. Fakat fındık için fazla bir tehdit oluşturmuyordu. Ama son üç yıldır hastalık mevsimsel dengesizlikler nedeniyle her yıl tekrar eder hale geldi. Özellikle geçen yıl bahçelerde çok ciddi sorunlara neden oldu. Bu yıl bahçelerde yaptığımız incelemelerde hastalığın yeniden ortaya çıkmaya başladığını gözlemledik" diye konuştu.

NELER YAPILMALI?

Külleme hastalığına karşı bahçelerde kültürel önlemlerin de alınabileceğine işaret eden Karan, "Fındık ocakları mutlaka daha fazla güneş alır hale getirilmeli. Ocaklardaki dal sayıları azaltılmalı. Ocak araları çok dar tutulmamalı ki bitki daha fazla güneşten faydalanabilsin. Yine hastalık görüldüyse bir yıl öncesinde dökülen yapraklar mutlaka bahçeden uzaklaştırılmalı. Bu çalışma hastalığın gelecek seneye aktarılmasını önleyecektir" dedi.