17 Ağustos Marmara depreminin 17'nci yıl dönümünde açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, merkezi ve yerel yöneticiler ile toplumun tüm kesimlerini 'ülkenin deprem gerçekliliği ve yaklaşan afet tehlikelerine karşı uyarmalarına rağmen yılda ortalama 25 bin deprem çözümü yapılan, aktivitesi kanıtlanmış Türkiye'de deprem gerçeğinin göz ardı edilmeye devam edildiğini söyledi.

ÇALIŞMA YAPILMADI

Yılmaz, "2011 yılından beri toplanmayan Deprem Danışma Kurulu, deprem konusunda halkı bilgilendirme çalışmalarına yön vermek için hiçbir çalışma yürütmemektedir. Ulusal Deprem Stratejisi 'UDSEP' çalışmalarının son yıllarda ne aşamada olduğunu bilinmemektedir. Ulusal Deprem Araştırma Programı 'UDAP' kapsamında tüm yerbilimleri camiasını yakından ilgilendiren yapı üretimi ile mühendislik proje ve hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için de önemli kaynak teşkil eden paleosismoloji çalışmalarının desteklenmesi durdurulmuştur. 2011 yılında Van depreminden sonra öne çıkarılan ve ülkemizin deprem sorunu çözeceği belirtilen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun' ile yüksek riskli alanlar için hiçbir çalışma yapılmamıştır. Kentsel planlama, yapı üretimi ve denetimi piyasa koşullarında alınır-satılır bir meta haline dönüştürülmüş, kamusal denetim yok edilmiş, meslek örgütleri sistemin dışına itilerek toplum, afet riskleri ile karşı karşıya bırakılmıştır" diye konuştu.

ÇABUK UNUTTUK

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Toplum olarak 1999 ve sonrası yaşanan depremlerin acı sonuçlarını çok çabuk unuttuk; ancak, doğa depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendini hatırlatmaya devam ediyor. Doğanın uyarı mesajlarını dikkate almamanın sonuçları dünden çok daha acı olacak. Depremleri önlememiz mümkün değildir, ancak zararlarını, acı sonuçlarını azaltmak bizim elimizdedir ve çok geç kalmamıza rağmen hala yapılabilecekler vardır. Yeter ki ortak aklın oluşturulması konusunda bir niyet ve irade olsun. "