Tarihi Kentler Birliği'nin toplantısına katılmak için Samsun'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Bakan Özhaseki, Samsun'da çok yakından çalıştığı mesai arkadaşlarının bulunduğunu söyledi.

AK Parti Genel Merkezi'nde Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ile yakından çalıştıklarını ifade eden Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Tarihi Kentler Birliği'nde 8 yıl başkanlık yaptığını hatırlattı.

Tarihi Kentler Birliği'ndeki amaç ve misyonun şu anda temsil ettiği bakanlıktaki amaçla aynı olduğunu anlatan Özhaseki, "Tarihi Kentler Birliği'nde doğa, tarihi ve kültürel mirasımızın korunması, gelecek nesillere aktarılması birinci hedef. Türkiye'de belediyelerde bu bilincin oluşması noktasında bir gayret var" diye konuştu.

BİRLİKTE DERS ÇALIŞTIK
Belediye başkanı olduğu dönemde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın da içinde bulunduğu bazı belediye başkanlarıyla birlikte "ders" çalıştıklarını vurgulayan Özhaseki, "Resmen otururduk masa başına, ders çalışırdık. Raylı sistemi nasıl yapıyorsunuz? Atık su arıtma tesisi nasıl olur? İşte şu proje nasıl olur? Yabancılar bu projeye kaç lira istiyorlar, kandırılmayalım diye, onlara da çarpılmayalım doğru işler yapalım diye ders çalışırdık. Kayseri ile Samsun'un raylı sistem araçları aynı" ifadelerini kulandı.

MİLYONLARCA EV YENİLENECEK
Bakanlığının çevre bölümünün daha çok Tarihi Kentler Birliğinin ilgi alanı olan işlerle uğraştığına işaret eden Özhaseki, şöyle konuştu: "Şehircilik tarafı ise şehirlerimizde yapılması gereken işler, kentsel dönüşüm ve planlama tarafı var. Doğrusu bilmediğim şeyler değil, ama çok kolay da değil. Bir taraftan dönüşmek zorunda olan yapı stoğu oranı neredeyse yüzde 50'lerle ifade ediliyor Türkiye'de. Bu milyonlarca evin yeniden yapılması demek. Bir taraftan bunların düzgün yapılması, sağlam yapılması, bir taraftan kimlikli bir şekilde yapılması sorunu var. Bir taraftan özellikle Güneydoğu'da yıkılmış, kırılmış, dökülmüş beldelerdeki hasarların giderilmesi konusu var."

İTİRAZLAR OLUNCA GERİ ÇEKİLDİ
Bakan Özhaseki, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması ile ilgili düzenlemenin torba tasarı metninden çıkarılmasına ilişkin de şunları kaydetti: "Torba yasaya bütün bakanlıklardaki çok acil girmesi gereken konular girmişti. Bizim bakanlığımızın da teklifleri girdi. İçişleri Bakanlığımızın teklifleri arasında Şırnak ilinin Cizre'ye taşınması, Hakkari ilinin ise Yüksekova'ya taşınması. Halihazırdaki illerinde ilçeye dönüşmesi fikri vardı. Torba yasa içinde ne kadar madde varsa bir çoğu üzerinde uzlaşma sağlanarak hızlı şekilde geçmesi sağlandı. Bu iki madde konusunda biraz itirazlar olunca arkadaşlarımız onu geri çekip değerlendirmeyi uygun bulmuşlar. Biz de bu taraftarda olduğumuz için haberimiz olmadı. Uzlaşma her zaman iyidir. Bu belki biraz daha makul ortamlarda tartışılır, ileride yeniden gelir, kabul edilir veya edilmez ayrı bir şey. Şu anda maddenin geri çekildiğini bizde basından öğrenmiş olduk."

Bayram OK, Tayfur KARA