Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Gürcistan'da fındık üretiminin önemli ölçüde arttığını ve kabuklu fındık olarak 100 bin tona ulaştığını söyledi.

NASIL ENGELLENEBİLİR?
Gürcistan ve Azerbaycan'da bu yıl iyi bir fındık rekoltesi olduğunu ifade eden Sevinç, şunları kaydetti: "Yani şu anda fiyatların düşmesinde Gürcistan'ın çok büyük etkisi var Azerbaycan'ın etkisi var. Onlar daima Türkiye'nin altında satarlar ürünlerini. Türkiye'nin altına girmezlerse satamazlar. Bugün Avrupalılar artık Gürcistan'a gidiyorlar, oradaki plantasyonları destekliyorlar, orada kırma fabrikaları kurmuşlar, hatta ve hatta işlenmiş fındığa başladılar orada. Bu nasıl engellenebilir? Türkiye'de verimliliğin artırılmasıyla. Eğer Türkiye'de yeterli miktarda fındık olursa kimse Gürcistan'a bakmaz bile."

BUNU DURDURABİLİRİZ
Türk ihracatçısının teknolojik, iletişim, lojistik ve banka sistemi güvenirliğinin, iki ülkeye göre daha iyi olduğunu dile getiren Sevinç, "Taahhütünü yerine getirmede, bugüne kadarki güvenirliği, Gürcistan'da, Azerbaycan'da bulabilmek şimdilik söz konusu olmadığına göre bunu durdurabilmek de bizim elimizde" ifadelerini kullandı.