MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, 2008 krizinden sonra Türkiye'nin ekonomik sorunlarının azalmadığını ve her geçen arttığını, siyasetin farklılaşmasının etkisiyle meselelerinin yapısal olarak çözümlenmediği için ekonomik bir tıkanma yaşandığını belirtti. Usta, hükümetin de bunu gördüğü için seçimleri vaatlerle geçirdiğini ifade etti.

15 YIL İYİ YÖNETİLMELİ
Ülküde iyi işlerin yapılması gerektiğini kaydeden Usta, "Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları aşmamız lazım. Yoksa ciddi bir işssizlik sorunuyla karşı karşıyayız. Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10,5 seviyesinde. Bu gençlerde yüzde 19- 20 civarında işsizlik oranı var. Türkiye nüfus açısından bir fırsat penceresinin içinde. Bu çok fazla işlenen ya da bilinen bir konu değil. Milletlerin tarihinde 25-30 yıllık bir dönemleri oluyor. Bu dönemleri iyi ya da ciddi atılımlarla geçiren ekonomiler o gelişmiş ülke seviyesine çıkıyor, bu dönemi verimli kullanamayan milletler, ekonomiler gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülke olarak kalıyor. Türkiye için baktığımızda o dönem; doğurganlığın bir miktar azaldığı yaşlı nüfusun da daha az çalışan nüfusun ise nüfus içindeki payının en yüksek olduğu dönem. Türkiye bu nüfus penceresine 2000 yılında girdi. Şuandaki nüfus parametreleriyle 2030 gibi de bu pencere kapanacak. Bunu siyaseten değil eski bir teknisyen olarak söylüyorum. 15 yılını geçirdiğimiz geriye 15 yılımızın kaldığı bir dönemdeyiz. Biz geçirdiğimiz o 15 yılı çok verimli geçirdiğimizi düşünmüyorum. O yüzden kalan 15 yılı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Politik iç çekişmelerin ötesinde Türkiye'nin iyi politika üretmesini sağlamamız lazım" dedi.

KANUN KALİTESİ DÜŞÜYOR
Partisi adına Anayasal tek komisyon olan Plan Bütçe'de görevli olduğunu, burada da verimsiz bir çalışma yapıldığını kaydeden Usta, "Yasalar hep 'torba' olarak geliyor. 'Torba' yasa dediğimiz bir sürü bakanlığı ilgilendiren konu var. Hükümet adına bir bakanın da orada oturması gerekiyor. Fakat çoğu zaman ilgisiz bir bakan oturuyor. Mesela 'doğum sonrası izin-çalışma' meselesini konuşuyoruz, hükümet adına masada Milli Savunma Bakanı oturuyor. Siz Milli Savunma Bakanı'yla bu konuyu nasıl konuşabilirsiniz. Muhalet olarak bunu sürekli eleştiriyoruz. 'Yapmayın böyle kötü kanun yapıyoruz ve daha sonra uygulamada sorunlar yaşıyoruz' diye anlatmaya çalışıyoruz. Milli Savunma Bakanı değerli bir bakan olabilir ama konusu değil bir defa. Doğum sonrası izin meselesini nasıl konuşursun. Hepsini bir kenara bırakalım bu konunun Plan Bütçe Komisyonunda konuşulacak bir mesele değil. Bunun konuşulması gereken komisyon farklı fakan o komisyonlar çalışmadığından her şey Plan Bütçe Komisyonuna geliyor. Gece yarılarına kadar konuşuluyor. Kendi iktisadımızla ilgili konularda çok ciddi katkılar yapıp çok ciddi hataları düzeltme imkanı buluyoruz. Bazen hükümet bunları düzeltiyor bazen düzeltmiyor ama en azından onlar söyleniyor. Bugün düzeltilmesi muhtemelen bir dahaki sefere yasa ya da tasarı getirildiğinde dikkate alınacaktır. Ancak ihtisası olmayan konularda komisyonun bu kadar yoğun çalıştırılması kanun kalitesi yönünden son derece sıkıntılı. Bütün bunlara rağmen parlemento, komisyon ve genel kurul olarak çalışıyor ki uzun süredir bekleyen işler vardı, onlar bir an önce çözülsün. Fırsat penceresine tekrar dönecek olursak bu şekilde iş yapış tarzıyla kalan 15 yılı ne kadar iyi değerlendirebiliriz inanın ben emin değilim" diye konuştu.

Nur OK