Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi düzenlediği sabah kahvaltısıyla üyelerini biraraya getirdi. ASKON Samsun Şube Başkanı Furkan Okudan, İŞKUR'un ve iş mahkemelerinin haklı ya da haksız olduğuna bakmadan işçiden yana tavır alarak işverenleri mağdur ettiğini ve bu durumun işçilerin suiistimal mekanizması haline geldiğini iddia etti.

MAHKEMEDEN İŞVEREN HAKLI ÇIKMIYOR

Okudan, iş mahkemelerine yapılan başvuruların son zamanlarda haksız yere tazminat almak isteyenlerden oluştuğuna da dikkat çekerek, 'Başvuruların çoğunluğu, nasıl tazminat alırım, kendimi işten nasıl kovdururum, şeklinde iyi niyetli olmayan kişilerden oluşuyor. Bu nedenle tazminat meselesini acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor. Hatta iş mahkemelerin sürekli işçinin lehine verdiği kararlar nedeniyle iş veren hep haksız durumda oluyor. Nasıl olsa kazanırım diyerek işçi haklı da olsa, haksız da olsa hemen mahkemeye başvuruyor. Şimdiye kadar iş mahkemelerinde işverenin haklı olduğu karar çıkmadı' diye konuştu.

İŞ AHLAKINI BOZUYOR

Okudan, kendi isteğiyle işi bırakan işçi tazminat hakkının olmaması gerektiğine de değinerek, 'Çalışanların iş bırakma gerekçeleri makul bir sebebe dayanmalı İşveren birini işe alıp emek verip onu yetiştiriyor o işçi tam işine yarayacakken başka bir yerden üç kuruş fazla teklif alıyor işi bırakıyor. İşveren de işçinin hiç bir hakkını ödemiyor. Çıkıyorlar hakim karşısına, hakim hemen işveren suçlu tazminatın verilmesine diye karar veriyor. Bu durum zaten olmayan iş ahlakının iyiden iyiye bozulmasına sebebiyet veriyor. Emniyette de durum aynı. Kendi dikkatsizliği nedeniyle kaza yapan elemana bile karakolda şikayetçi ol diye baskı yapılıyor' diye konuştu.