MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak açıklanan işsizlik oranlarına dair ve yeni anayasa taslak metniyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Usta, Türkiye'nin uzun süredir yüksek büyüyemediğini, üretim yapamadığını ve ekonomide istihdamda artış olmadığını ifade ederek, "Yüzde 10'un üzerinde bir işsizlik çok yüksek bir işsizlik. Böyle bir oranla ülkeyi kalkındırmak çok fazla mümkün değil. Özellikle son zamanlarda arttığını görüyoruz. Şuan 11,3 işsizlik oranı ve nisan ayından beri ciddi bir artış var yaklaşık 1,5 puan arttı. Bu 3-4 ayda işsizliğin 1,5 puan artması son derece önemli. Ekonomideki güvensizlik belirsizlik temel etken. Özellikle sanayideki istihdamda düşme var. Sanayi istihdamı ciddi anlamda düşüyor. Son zamanlarda rakamlarda FETÖ'nün ortaya koyduğu olaylar ve bu çerçevede ortaya çıkan istikrarsızlığın da etkisi oldu. Ama sadece işsizlikteki artışı buna bağlamak yanlış olur. Kısmen bu etki var. Ama onun dışında zaten bir işsizlik sorunu vardı. Genç işsizlik oranı çok daha berbat durumda yüzde 19,9. Yani her 5 gençten 1 tanesi işsiz. Aslında daha fazlası işsiz. Gençlere sorulan soru şu eğitimde misin? İstihdamda mısın? Ne eğitimde ne istihdamdayım diyenlerin oranıda yüzde 27. Her 3 gençten 1 tanesi hiçbir işle uğraşmıyor. Gençlerimize çalışma imkanı vermemiz lazım. Buda ancak yatırım yapmakla oluyor. Türkiye'de yatırımlar da malesef son derece azaldı. Hem bu güvensiliğin iktirsazlığın getirdiği bir durum. Ülkenin kaynakları bu iş için çok yeterli değil. Kaynakların arttırılması noktasında da mecliste veya değişik platformlarda ciddi önerilerimiz olmasına rağmen hükümet çok fazla yapısal karar almıyor" şeklinde konuştu.

ANAYASA ÇİĞNENİYOR
Yeni anayasa taslak metninin içeriğiyle ilgili bir şey söylemenin doğru olayacağını söyleyen Usta,"Ülkede bir sıkıntı var MHP, bu sıkıntının aşılmasını istiyor. Her gün anayasanın çiğnendiği bir ülkeyiz biz. Dolayısıyla bu sıkıntıyı aşmaya yönelik olarak bir çaba gösterildi şimdi şuanda AK Parti bize bir metin gönderdi, o metin üzerinde çalışılıyor. Elbetteki metin üzerinde değişiklik talepleri olacaktır. Bunlar çok doğal . Çalışmalar netilecendikten sonra hep beraber kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Pirsu DÜZGÜN