Canik Belediyesi tarafından 'Yeni Türkiye Yolunda Başkanlık Sistemi' konulu konferans düzenlendi.

Canik Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Belediyeler sadece park, bahçe, kaldırım ve yol yapan kurumlar değildir. Belediyeler, şehrin kültür, sanat ve aynı zamanda siyasete katkı sağlayan önemli kurumlardır. Türkiye'nin geldiği bu noktada yeni bir anayasaya ve yeni bir milli sisteme geçiş noktasında milletin adamı olan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımızın çıktığı bu yolda katkı sağlamak amacıyla bu konferanslarımızı ve Yeni Türkiye yolundaki bu etkinliklerimizi yapmaktayız' dedi.

SAMSUN BUNU HAKETMİYOR
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise, konferansına Samsun ile ilgili söylediği çarpıcı sözlerle başladı. Samsun'u birilerinin bilerek kimliksizleştirdiğini belirten Külünk, "Canik'in bir Selçuklu ve bir Osmanlı ismi olduğunu Türkiye bilmiyor. Bir şehrin kimliği olmalı. Milli mücadelenin başlangıç noktası, Anadolu'nun yeniden ayağa kalkış noktası, Selçuklu'nun, Osmanlı'nın sancak verdiği bu şehrin tarihle barışan kimliğini anlatan ne var? Bu şehri 19 Mayıs, Bandırma Vapuru, Samsun'dan yola çıkış cümlelerini tamamlayacak, bu millet için Anadolu'nun tarihsel derinliğini anlatacak hangi kimlik belgesi var? Şehrinize sahip çıkın. Bu şehri birileri bilerek kimliksizleştirmiş. Samsun bunu hak etmiyor. Buna da sahip çıkması gereken sizsiniz" diye konuştu.

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALIDIR
Samsun'un kimlik belgesinin ortaya çıkması gerektiğine işaret eden Külünk, "Çiftlik Caddesi'nin dışında nerdesiniz? Mevlana merkezi nerede, tarih nerede? Şehrin kimliği yerin altından yerin üstüne çıkmalı. Bunu da başaracak olan sizsiniz. Çünkü AK Partili belediyeler bütün şehirlerde yaptıkları en önemli işlerden birisi, tarihin izlerini gün yüzüne çıkarmaktır. Şehir tarihsiz anılmaz. Samsun önemli bir şehir, Karadeniz'in merkez üssü. Samsun gün yüzüne çıkmalı. Burası coğrafya güvenliğimiz noktasında son derece stratejik bir şehir. Deniz, hava, demiryolu ulaşımı mevcut. İpek Yolu'nun en önemli güzergahındasınız. Bakü-Tiflis demiryolu buradan Batıya bağlanacak. Siz sadece kendinizin sorumluluk sahibi değilsiniz. Etrafınızdaki iller de sizin zenginliğinizle büyüyecek. Siz marka şehirler diliyle önümüzdeki 100 yıllık süreçte Türkiye'nin en stratejik merkez üs şehirlerinden biri olacaksınız' diye konuştu.

BAŞKAN GENÇ'İ KUTLADI
Başkan Osman Genç ile ilk defa Erzurum'da 2023 Gençlik Politikaları Çalıştayı'nda karşılaştığını da ifade eden Külünk, "Orada kendisini dinledim. Biz alışmışız belediye başkanlarının taş, bina, yol söylemlerine. Başkan Genç orada başka şeylerden bahsetti. İnsan, kültür, medeniyet, şehir diyor. Şehircilik anlayışına sadece fiziki mekanlar üzerinden bakmayıp, insanın da kalbine, ruhuna, aklına hitap eden bir yerel yöneticilik anlayışı hakim. Sokakta karşılığı olan bir yerel yönetim anlayışından dolayı teşekkür ediyorum. Canik'i sadece Samsun değil, Türkiye ölçeğinde gündeme taşımak isteyen bir yerel yöneticilik vizyonundan dolayı Başkanımızı kutluyorum" dedi.

PARALEL YAPI TEMİZLENMELİ
Konferansta paralel yapıyla mücadeleye de değinen Milletvekili Külünk, "Samsun'da paralel yapıyla mücadele edilmeli. Bu şehirden paralel yapı ve uzantıları mutlaka temizlenmelidir. Paralel devlet yapılanmasının bütün kirli işleri günyüzüne çıkarılmalıdır. Çıkartmayanlar tarih önünde suçludur ve veballidir. Bu iş sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın meselesi değildir. Devlet tarihimizin en ağır travmasıdır. Ona göre herkes işini iyi yapsın" ifadelerini kullandı. Başkanlık sisteminin halkın doğrudan egemenliği olduğuna da vurgu yapan Külünk, "Başkanlık sistemi tartışmaları Ankara'dakilerin işi değildir, milletin işidir. Başkanlık sistemi istikrarın adıdır. Çünkü başkanlık sisteminde istikrarsızlığa izin yoktur. Halk 2 adaydan birini seçmek zorundadır" dedi.

KATILIM YOĞUN OLDU
Konferansın sonunda Başkan Genç, Milletvekili Külünk'e adına dikilen fidanın sertifikasını verdi ve perspektif sanatıyla yapılan üç boyutlu tablo hediye etti. Konferansa AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, İller Bankası Samsun Bölge Müdürü Osman Nuri Başaran, Memur Sen İl Başkanı Nejdet Güneysu, AK Parti ilçe başkanları, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, muhtarlar, parti üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bayram OK