Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Şubat Ayı Toplantısı'nın birinci birleşimi Başkan Kocamaz Başkanlığında yapıldı. Başkan Kocamaz, toplantı sonunda, 3 Şubat'ta Mersin Şehir Hastanesi'nin açılışı için geldiği Mersin'de Büyükşehir Belediyesi'ni de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiği talepleri meclis üyeleri ile paylaştı.
Büyükşehir'i ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bazı taleplerde bulunduğu belirten Kocamaz, bu taleplerden birinin Mersin'de 29 Aralık 2016'da yaşanan sel felaketiyle ilgili özellikle derelerin bir an önce ıslah edilmesi, açılabilecek yerlerin açılması olduğunu dile getirdi. Erdoğan'ın, dere yataklarındaki binaların kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılmasını istediğini ifade eden Kocamaz, Cumhurbaşkanının gerekirse o bölgelerde kentsel dönüşüm uygulanması önerisinde bulunduğunu söyledi.
Kocamaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kent meydanı yapmak için Tevfik Sırrı Gür Stadı'nı istedi
Erdoğan'a, Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın Kent Meydanı yapılmasına yönelik talebini de ilettiğini aktaran Kocamaz, TOKİ'nin 20 gün önce Mersin'e geldiğini ve Tevfik Sırrı Gür Stadı'nın bulunduğu alana bir şeyler yapma gayreti içerisinde olduğunu anımsattı. TOKİ'nin, Büyükşehir Belediyesi'ne 'Söz konusu alanın yarısını siz kullanın, yarısını biz kullanalım' önerisinde bulunduğunu anlatan Kocamaz, 'Biz bir daha öyle bir yeri Mersin'de bulamayız. O bölgenin yan tarafındaki OYAK'ın arsasıyla birlikte bütünleştirilerek bir kent meydanı, nefes alınacak bir mekan oluşturulması düşüncesindeyiz' diye konuştu.
'Sayın Cumhurbaşkanı bizi destekledi'
Koruma Kurulu'nun, daha önce SİT alanı olarak belirlenen ve Askerlik Şubesi'nin yanında ağaçlı bölgeden oluşan OYAK arsasının SİT olmadığına karar verdiğini dile getiren Kocamaz, 'Bu konuda tüm Mersinlilerin duyarlı olması gerekiyor. Yarın adamlar bize gelecekler, oraya yapılaşmaya yönelik talepte bulunacaklar. Biz o bölgeyle ilgili bir proje de hazırlattık. Stat, yanındaki kapalı salon, açık futbol sahası, sahildeki bölgeler de dahil birleştirilmesi ve kentte nefes alacak bir alanın oluşturulması bizim talebimiz. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanı bizi destekledi. 'Orada TOKİ ne iş yapıyor' diye Sayın Bakan Lütfi Elvan'a da sordu. Orada bir kafe yapmayı düşündüğünü ifade ettiler, bir köşesinde. Tabi bir köşesinde öyle bir şeye de ihtiyaç olabilir, TOKİ onları yapabilir. Ama genel manada yol seviyesinin altının otopark olarak değerlendirilmesi ve komple oranın bir meydana dönüştürülmesi bizim talebimiz. Bu arada bizden Müftü Deresi ile ilgili düzenlemenin de yapılması gerektiğini ifade ettiler. Biz de zaten onunla ilgili de proje hazırlatıyoruz. Şu anda henüz sonuçlanmadı ama sonuçlandığı anda Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar belediye başkanları ile bir araya geleceğiz, bu derenin Ankara'daki Dikmen Vadisi gibi değerlendirilmesi şeklinde yeni bir düzenleme, yeni bir nefes alınacak alan oluşturma düşüncemiz var. O dere de o arada ıslah edilmiş olacak' ifadelerini kullandı.
'Sayın Cumhurbaşkanı, raylı sistemle ilgili Başbakan ve Bakanlara talimat verdi'
Sel felaketinin herkesin gözünü korkuttuğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan monorayla ilgili de talepte bulunduğunu dile getiren Kocamaz, raylı sistemle ilgili Bakanlığa, monoray ve karma sistem olmak üzere iki alternatifli bir sunum yaptıklarını anımsattı. Bakanlığın karma sistemi kabul ettiğini belirten Kocamaz, sel felaketinde yaşadıkları sıkıntıları Erdoğan'a ilettiğini kaydederek, 'Allah korusun, taban suyumuz yakın. 25 metrede indiğimiz zaman böyle bir selle karşılaşırsak bunun hesabını kimse veremez dedim. Sayın Cumhurbaşkanı da Bakanlara talimat verdi. Daha sonra hastanede Başbakana talimat verdi, 'Bu olayı yeniden gözden geçirin ve belediyeye yardımcı olun' şeklinde ifade etti. Biz bunların mücadelesini vereceğiz' şeklinde konuştu.
Kocamaz, özellikle sel felaketinin ardından Büyükşehir Belediyesi'ne vatandaşlardan imzalı yüzlerce dilekçe geldiğini de ifade ederek, bu konuda ilçe belediyelerinin de üzerlerine düşen görevi yapmalarını istedi.