Latin Amerika turunu tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda soruları cevaplandırdı.

Şili, Peru, Ekvator ve Senegal programının verimli geçtiğini belirten Erdoğan, önemli mesajlar verdi.

- Ruslar, Türkiye'nin askeri operasyon yapacağını yazmaya başladı. 70 bin kişi kapıda... Türkiye'nin yol haritası nedir?

Bunlar kapımıza dayanmışsa, başka çareleri de yoksa, gerekirse bu kardeşlerimizi yine almak zorundayız, alacağız. Rusya'nın 'TSK hazırlık içerisindedir' iddiasına gelince... Türkiye, orada 911 kilometrelik sınırıyla tehdit altında, elbette tedbirini alacak. Türkiye sadece tedbir alıyor, Rusya taarruzda. Bu nedenle Rusya'nın konuşmaya hakkı yok.

- Suriye'de bir şehir kurulma meselesi gündeme gelebiliyor mu? Merkel için de bir panik havasıyla geliyor görüntüsü var.

Ana başlık büyük ihtimalle mülteciler sorunu. 10 milyar avroluk verilmiş sözden bahsediyorlar. Daha önce 3 milyar avro sözü var... Şu ana kadar en ufak bir şey Türkiye'ye yansımış değil.

- ABD öncülüğündeki koalisyon DAEŞ ile mücadele içindeymiş gibi görünüyor ama Esad rejimi ile ilgili bir adım yok. Güvenli bölge konusunda da bir gelişme var mı?

Burada terörden arındırılmış bölge konusunda, kilometresine varıncaya kadar ABD ile mutabıkız. 'Bu bile azdır' dedim Sayın Obama'ya; biz bunu büyütebiliriz. İnşaat sektöründe başarılıyız. Donörlerin katkılarıyla, Suriye sınırı dahilinde güvenli bölgede bir şehir kurabiliriz. Okulları, hastaneleri, her şeyi olmak suretiyle bunu yapacağız.

- ABD, İncirlik mutabakatı çerçevesinde üzerine düşeni yerine getiriyor mu?

Yerine getirdikleri var, getirmedikleri var. Güvenli bölge konusunda ABD baştan itibaren pek inanmamıştı, sonra inanmaya başladı. Uçuşa yasak bölgeye karşı çıktılar ama onda da şu anda bir yumuşama var.

- Bu insanlar Rusya ve Şam rejimi tarafından hala vuruluyor. Diğer ülke liderleri ikili görüşmelerde bunların ne cevap veriyor?

Hepsi 'Haklısın' diyor. Ama önemli olan hak vermek değil. Bizdeki PKK terör örgütünün hücrelerinden çıkan silahlarda, Rus var mı var, ABD silahları, Batı'nın var mı, var. Biz stratejik müttefikiz, biz bu silahların bazılarını almaktan zorlanıyoruz. Dost dediklerimiz gereğini yapmıyor.