Samsun Haber: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,Terme'de düzenlediği 'hayır' etkinliğinde anayasa değişikliğini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini Cumhurbaşkanı doğrudan atadığını kalan üç üye ise parlamento çoğunluğu tarafında seçtirildiğini savunan Zeybek, "Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının tamamı Cumhurbaşkanının etkin olduğu biçimde belirleniyor" dedi.

Hakimler Savcılar Kurulu'nun dört üyesi doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atandığını belirten Zeybek, "Adalet Bakanı ve müsteşar kurulun doğal üyesi olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Kurulun kalan yedi üyesi ise Cumhurbaşkanı dolaysıyla kendi partisinin TBMM üyelerine seçtiriyor. Partili Cumhurbaşkanının önermediği hiçbir sahsın seçilme şansı yoktur. Hakimler Savcılar Kurulu'nun Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve göreve alınacak hakimlerde etkin olmaları kesindir. Bu tabloda görev yapacak kurul üyelerinden kimse tarafsızlık beklemesin. Hukukun siyasallaştığı ve tek kişinin etkili olduğu kurullardan; adil, özgür karar vermelerini beklemek hayal olur" diye konuştu.

HALK MUTLU OLAMAZ

Zeybek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanına kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veriliyor. Anayasa değişikliği olacaksa bunun kanunlarda açık ve anlaşılır biçimde net olması gerekir. Bunun adı açıkça rejim değişikliğidir. Tek kişiye kanun yerine geçecek kararname çıkarma yetkisi vermeyin. Hangi yasa gerekiyorsa TBMM'de milletin vekilleri çıkarsın ve ortak akıl egemen olsun. Referandumda 'hayır' diyerek birçok olumsuzluğu hep birlikte yok edelim. Tek kişinin başarılı olduğu, halkını mutlu ettiği hiç görülmemiştir."