Samsun Haber: CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İstanbul Büyükçekmece'de Samsunlularla buluştu. Yoğun ilgi ve sevgi ile karşılanan Zeybek, referanduma dair değerlendirmelerde bulundu.

KARAR VERİCİ TEK KİŞİ

Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen partili cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, ülkenin ve milletin hayrına olmadığını belirten Zeybek, "Bütün yetkileri tek kişiye vererek seçimle diktatörlük yaratıyoruz. Yürütme, yasama, yargı yetkileri tek kişide toplanıyor. Kuvvetler ayrılığı diye bir şey kalmayacak. Getirilmek istenen sistemde kuvvetler birliği oluşurken, karar verici tek kişi oluyor. Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen sistemin demokrasi ile bir bağlantısı yoktur. Denge ve denetim mekanizmaları da düşünülmemiştir" dedi.

SINIRSIZ YETKİLER SIKINTI YARATIR

Yeni sistemde cumhurbaşkanının yetki sınırlarının belirsiz olduğunu savunan Zeybek, "Seçilmemiş, siyasi sorumluluğu bulunmayan bir bürokrata vekalet verilmesini doğru bulmuyoruz. Bu sistemle darbelerin önü açılıyor. Vekaleti üstlenen Cumhurbaşkanı yardımcılarının bütün yetkilerini kullanabilecektir. Bütçe yapma yetkisi, Hakimler Savcılar Kurulu'na atamalar, Anayasa Mahkemesi'nin üyelerini belirlenmesi gibi sınırsız yetkiler, partili Cumhurbaşkanına veriliyor. Bu yetkiler diktatör yaratır" diye konuştu.

SAMSUN KURTULUŞ KENTİ

Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımlarının çakıldığı yer olan Samsun'un, cumhuriyetin ve Atatürk devrimlerinin önemini bildiğini dile getiren Zeybek, "Cumhuriyet değerlerine gönülden bağlı milletimiz referandumda doğru karar verecektir. 98 yıl önce Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapan Samsun, referandumda 'hayır' diyerek ülkenin, gelecek kuşakların demokratik yaşamına sahip çıkacaktır" dedi.