CHP Atakum İlçe Başkanlığı'nda 4. Olağan Kongre heyecanı yaşandı. Kongrede mevcut başkan Cemil Deveci ve Turgay Özçelik, ilçe başkanlığı için yarışan iki isim oldu. 346 delegenin oy kullandığı seçimde, mevcut başkan Deveci, 173 oy alarak güven tazeledi. Diğer aday Özçelik ise 167 delegenin oyunu aldı. Kongreye Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, İl Başkanı Tufan Akcagöz, eski İl başkanları Mehmet Atalay ve Aylin Tat, İlkadım İlçe Başkanı Fatih Türkel, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, bazı sivil toplum kuruluşu başkanları ve delegeler katıldı.

BU KUVAYİ MİLLİYE KONGRESİ

Kongrenin açılışında konuşan Başkan Cemil Deveci, cumhuriyetin ve CHP'nin büyük tehdit altında olduğunu ifade etti. 16 Nisan 2017'de yapılan referanduma değinen Deveci, "Türkiye, 'tek adam' rejimine dönüştürüldü. 16 Nisan referandumunun, köprüden önceki son çıkış olduğunu hep söyledik. 2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin son şansıdır. Atatürk'ün partisinin genel başkanına, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'bedelini ödeyeceksin', İçişleri Bakanı, 'Sen bittin Kılıçdaroğlu' diye tüm dünyanın gözünün önünde tehditler savuruyor. Türkiye, içerinden ve dışarıdan kuşatılmış, büyük bir sarmalın içine sokulmuş durumda. Bu sarmaldan ancak ve ancak güçlü bir örgütle ve demokrasi bilinciyle kurtulabiliriz. Bu genel kurul, sadece bir ilçe kongresi değil. Erzurum, Sivas kongrelerinden önce Anadolu'da gerçekleştirilen Kuvayi Milliye kongrelerinin benzeri ve adı da 'yeniden milli mücadele kongresidir.' Bu kongre ilke, ahlak ve Kuvayi Milliye kongresidir' şeklinde konuştu.

PARKASININ TOZU OLAMAZSINIZ

Kongrelerin birer dertleşme arenası olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, 'Bizlere solcu, sosyal demokrat, devrimci, Kemalist diyorlar ama bir tek hırsız diyemiyorlar. Rıdvan Dilmen, 'Tayyip Erdoğan'a bakınca parkasız Deniz Gezmiş'i görüyorum' demiş. Deniz Gezmiş'le Tayyip Erdoğan'ın adının yan yana durmasının mümkün değil. 'Aşkın gözü kördür' derler. Rıdvan Dilmen'in Erdoğan aşkına saygı duyuyorum. Ancak sadece Erdoğan değil, yanında her kim varsa hep bir araya gelse Deniz Gezmiş'in parkasının tozu olamaz. Daha sonra Devlet Bahçeli ise, 'Sayın Erdoğan'ın isminin bir teröristle özdeşleştirilmesi doğru değil' demiş. Sayın Bahçeli, tarih kitapları Deniz Gezmiş'i vatansever olarak yazıyor, acaba seni ne olarak yazacak? İsmet Paşa'nın tarihi sözünü unutmayın, 'Namuslular da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.' Bu kongrelerde sizler, 2019 seçimlerinin kararını vermiş olacaksınız. Bunun farkında olmanızı istiyorum. CHP küçük ihtirasların, küçük galibiyet arayışlarının yarıştırıldığı kurum değil. Bu nedenle, daha büyük hedefler peşinde koşmak, hepimizin en önemli gayesi olmalı' ifadelerini kullandı.

ÇARŞAF LİSTE ÖNERİSİ

Daha sonra söz alan delege İsmail Tutuoğlu, tüzükte seçimlerin çarşaf listeyle yapılmasının esas olduğunu belirterek, 'Blok liste ancak oylanarak, yapılır. Blok liste demokrasiye uygun değil ve ayrıştırıyor. Başarılı olmak istiyorsak, birlikteliğe ihtiyacımız var. Bu nedenle seçimin çarşaf listeyle yapılmasının oylarınıza sunulmasını istiyorum' dedi. Tutuoğlu'nun liste talebinden sonra divan, çarşaf liste için oylama yaptı ve oy çoğunluğuyla seçim çarşaf listeyle yapıldı.

Zeynep Irmak ÖCAL