MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri, 2016" sonuçlarını değerlendirdi. Usta, 'Bu sonuçlar, geçtiğimiz 6 yılda ürettiğimiz ürünlerin teknoloji seviyesini arttıramadığımızı gösteriyor. Yüzde 8,5 büyüdüğümüz 2013 yılında bile yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 2,7. 2002'de bu rakam yüzde 5,1'di" ifadelerini kullandı.

KİMYA ÜSSÜ KURULMALI

"Son 6 yılda, ekonomimiz yüzde 45 büyürken, hazır beton üretimi yüzde 66, inşaat katma değeri yüzde 79, inşaat yatırımları yüzde 82 arttı yani parayı betona yatırdık" diyen Usta, inşaata dayalı büyümeden yüksek teknoloji beklenemeyeceğini belirtti. Usta, "Kaynak tahsisinde üretken sektörlere yönelinmesi gerektiğini defalarca söyledik. İthal ara malı kullanımını azaltacak, ihracatı arttıracak, istihdam yaratacak sektörlere yatırım yapmalıyız. Keşke inşaat sektörüne sağlanan bu motivasyon, daha üretken, sürdürülebilir istihdam sağlayacak, cari açığı azaltacak sektörlere de sağlanabilseydi. Bu sektörlerin başında kimya sektörü gelmeli. Artık, Türkiye'de, karayolu, demiryolu ve limanı olan stratejik bir noktada kimya üssü kurmanın vakti geldi. Diğer taraftan, Dünya Bankası'nın, 'Kamu-Özel İşbirliklerinin Hazırlaması, Temin Edilmesi ve Yönetilmesinde Devlet Kapasitesinin Değerlendirmesi' sonuçları, mevzuat alt yapımızın emsallerimize göre çok geride olduğunu açıkça ortaya koydu. Bu konudaki mevzuat eksiklerimizin acilen tamamlanması gerekiyor' diye konuştu.

500 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Yüksek teknoloji üretebilmek için eğitimin şart olduğuna vurgu yapan Usta, "Özellikle okul öncesi eğitim şart. Kadınlarımıza imkan sağlayalım, çocuklarımız sağlam yetişsin. Bu işler 2023-53-71 diyerek olmuyor. Demografik fırsat penceremiz kapanıyor. Türkiye'de 2-5 yaş aralığında 5 milyon çocuğumuz olduğu düşünüldüğünde, her 10 çocuğumuza 1 öğretmen düşecek şekilde bir planlama yapıldığında, ülkemizin 500 bin okul öncesi öğretmene ihtiyacı var demektir. İşte size kadın istihdamı. Nasıl her mahallede ilkokul varsa, kreş ve anaokulu da olmalı. Çocuklarımıza onların yaşlarına uygun kaliteli bir müfredatla başta vatandaşlık bilinci ve vatanseverlik olmak üzere, bilimi, sanatı, kültürü ve şühedadan kalan mirasa saygıyı aşılamalıyız. Hayal gücü ve zihni açık, icat çıkaran, vatansever çocuklarımız ve gençlerimiz bu ülkede teknolojiyi üretecek, kadınlarımız da, bizlere bu çocukları ve gençleri yetiştirecektir. Demografik fırsat penceremiz kapanmadan acil olarak taşın altına ellerin konulması gerekiyor" dedi.