MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Saathane Meydanı'nın yıkımına tepki gösterdi.

KİMLİKSİZ HALE GETİRMEK İSTİYORLAR

Saathane Meydanı'nın tarihî bir çarşı olduğunu ifade eden Usta, "Orada Samsun'un bütün ilçelerinden insanların hatırası vardır. 1194 yılında Selçuklular döneminde kurulmuş bir çarşı, sekiz yüz küsur yıllık hayatında hep ticaretin merkezi olmuş bölgede ve şu anda Samsun'da yaşayan tek tarihî arasta. Bu çarşı yıkılıyor. Yaklaşık yedi yıldır gündemde olan bu konuyla ilgili bir sürü mahkeme kararı var fakat böyle bir eseri, maalesef Büyükşehir Belediyesi yok ediyor" dedi.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

"Belediye hiçbir istişareye dayalı olmadan, oradaki esnafın ve halkın, aslında hemen hemen tamamının karşı olduğu bir şekilde burayı yıkıp kimliksiz, ruhsuz, sadece bir meydan haline getirmeye çalışıyor" diyen Usta, "Halbuki burası zaten ticaret merkezi. Böyle bir şeyi niye yaparız? Bunun nasıl bir anlamı var? Samsun zaten baş aşağı giderken bu bölgeyi ticaretten biraz daha koparmanın nasıl bir faydası var? Bu nasıl bir akılla izah ediliyor, bunu anlamak mümkün değil. 216 dava var, esnaf kazanmış ama tabi hukuk çalışmıyor" şeklinde konuştu.

ÖNCE TAHRİP ET, SONRA YIK

Usta, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Büyükşehir Belediyesi, Saathane için 'Mezbelelik oldu' derken, esnaf da, 'Yerimizi tamir edelim' diyor. Ancak burada restorasyona izin verilmiyor. 'Buraya çivi çakamazsınız' deniliyor. Önce tahrip et, sonra yık felsefesiyle hareket ediliyor. Halbuki burada yapılması gereken şey, tarihi de ticareti de korumak. Büyükşehir Belediyesine sesleniyorum; bu çabadan vazgeçilsin. Zaten yapma imkanı da yok fakat bu halde kaldıkça Samsun ticareti önemli ölçüde olumsuz etkileniyor."