Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili, Samsun'un Tekkeköy ilçesinde 2011 yılında yapımı tamamlanan tersane alanının yıllarca boş durmasını eleştirdi. Samsun Valisi Osman Kaymak'ın düşüncelerine katıldığını ifade eden Tekin, "Bu zamana kadar siyasetçiler, ticaret ve sanayi odası, sanayici erbabı neden sustu ve yıllar boşa geçti?" ifadelerini kullandı.

GÜNÜN ŞARTLARI ÖNEMLİ

Tersane yapımında dönemin Tekkeköy Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tekin, "O günkü şartlarda da yatırım doğru olarak sunulmuştu. Özel İdare'de yapılan toplantılarda yatırımları sunarken tersanenin 'Çok acil yapılması gerekiyor' denmişti. Çünkü gemi ticaretinde bir yoğunluk vardı, Çin'den başka kimse gemi tamiri yapmıyordu. Dünya ticareti de henüz o dönem krize girmemişti. Belki bu bakış açısı da o zaman çok kötü değildi. Onlara en fazla karşı çıkan rahmetli İhsan Kalkavan'dı, çünkü denizciliği biliyordu. Birçok yanlış yatırım yapılıyor. Örneğin Lojistik Merkez. Lojistik yapılması doğru ama yeri yanlış. Limana yakın ve Kavak yoluyla olması mantıklıydı. İleride şartlar değişir yeni tren yolu hattı geçerse, bu defa ölü yatırım gibi görünen lojistik az bile gelir. Günün şartları çok önemli" diye konuştu.

NEDEN SUSULDU?

Samsun Valisi Osman Kaymak'ın "Ölü yatırım" düşüncesine katıldığını söyleyen Tekin,
"Ancak tersanenin çalışmadığı ve bu işin iflas ettiği yıllar önce görüldü. Bu yeni bir tespit değil. Yapım işinin tam bittiği aşamalarda, tersane yapalım diye uğraşan insanlar da 'Tüh' dedi. Çünkü iş işten geçmişti. Sanayiye göstermeye yer yokken yaklaşık 3 bin dönümlük, içerisine 30 tane fabrika yapılacak alan yıllarca neden boş durdu? Bu zamana kadar siyasetçiler, ticaret ve sanayi odası, sanayici erbabı neden sustu ve yıllar boşa geçti" dedi.

HAYALLER DEĞİL GERÇEKLER

Tersane alanının bir bölümünde gerçekleşecek savunma sanayi yatırımını da değerlendiren Tekin, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Şu anda Türkiye'de sadece kendi savunmasını yapabilecek güçte. Ekonomiye çevrilmesi ve dünyada söz sahibi olabilmek için dünyaya satış yapabilmemiz lazım. Diğer türlü yapılanlar hikaye. Şimdi 5 yıllık plan yapılıyor ya, hayallere değil Samsun'un isteklerine göre hareket edilmeli. Bugün yapılacak savunma sanayi de ileride ölü yatırım olabilir. Yıllardır tank yapılıyordu, nerede? Hayatın gerçekleri var."

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER