Türkiye'nin 24 Haziran'da gireceği kritik seçim öncesinde, erken seçim kararının hemen ardından bir bir aday adaylıklarını açıklayıp sahada çalışmaya başlayan isimler için en yoğun ve kritik hafta bitmek üzere. Samsun'da AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Vatan Partisi'nde aday listesine girebilmek için 232 isim yarışıyor. Hafta sonu parti genel merkezlerinde gerçekleşecek nihai temayüllerin ardından, Samsun'dan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmek için oluşacak listeler, 9 milletvekili koltuğu için yepyeni bir yarış yaşayacak.

CUMHURBAŞKANI SEÇECEK

En çok milletvekili aday adayının yer aldığı AK Parti Samsun'da, AK Parti Genel Merkezi aday adayları için kurulan komisyonla teşkilatlarda oylama yöntemiyle temayül ve daha sonra da Ankara'da mülakat gerçekleştirdi. Gerçekleşen temayüllerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği üst komisyonda aday listesi belirlenecek.

FETÖ SORUŞTURMASI

Öte yandan AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, aday adaylarının mülakatlar öncesinde güvenlik soruşturmasından geçtiğini ifade ederek, aday adaylarının komisyonlarda misyon, vizyon, duruş, partililik, özgüven, mesleki kariyer gibi kriterlerde 100 üzerinden puanlama ile değerlendirildiğini söyledi. Karaduman ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nin adaylarını 25 Mayıs'ta tanıtacağını dile getirdi.

YILMAZ SÜRPRİZİ

AK Parti Samsun'da aday adayı listesinde 102 isim yer alırken, listedeki en sürpriz isim 19 yıl Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve 'üç dönem kuralına' takılan Yusuf Ziya Yılmaz oldu. Yılmaz, AK Parti Genel Merkezi'nin isteğiyle görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı oldu.

MHP'NİN 1. SIRASI BELLİ

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Samsun'da 16 aday adayı yarışıyor. Nisan ayı içerisinde MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin yaptığı açıklamada MHP Samsun'un 1. sıradan milletvekili adayının, MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta olduğunu ifade etti. 9 kişilik liste çıkaracak olan MHP'de milletvekili adayları, teşkilat içerisinde yapılacak temayül sonucunda MHP Genel Merkezi tarafından belirlenecek.

PM YETKİ VERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nde ise 20 isim aday adayı oldu. CHP Samsun'da son 3 yıldır il başkanlığı görevini yürüten Tufan Akcagöz de istifa ederek, 20 isim arasında yerini aldı. İl Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Kundak, milletvekili adaylarının Parti Meclisi'nin verdiği yetkiyle CHP Genel Merkezi tarafından belirleneceğini söyleyerek, örgütlerin de görüşlerine başvurulduğunu belirtti.

İYİ PARTİ'DE 58 İSİM

İlk defa 24 Haziran'da seçime girecek İYİ Parti'de ise Samsun teşkilatlarında 58 isim aday adayı oldu. Görkemli bir törenle aday adaylarını tanıtan İYİ Parti'de, İl Başkanı Ömer Süslü, 9 milletvekili adayının ilçe ve il teşkilatlarında hazırlanacak raporlar üzerine, İYİ Parti Genel Merkezi tarafından yapılacak değerlendirmelerle belirleneceğini söyledi.

SAADET'TE 'ONLİNE TEMAYÜL'

Saadet Partisi Samsun'da da aday adayı listesinde 26 kişi yer aldı. Saadet Partisi Genel Merkezi tarafından yapılan temayüllere katılan aday adayları için ayrıca internet ortamında özel bir sistem ile bütün teşkilat mensuplarının kendilerine verilen şifre aracılığıyla oy verme usulüyle temayüle katıldığı öğrenildi.

DP, İYİ PARTİ'NİN LİSTESİNDEN

Demokrat Parti (DP) Samsun'da, İYİ Parti ile yapılan protokol neticesinde milletvekili aday adaylarını İYİ Parti listesi üzerinden gösterecek. Aday adaylığı başvuruları DP Genel Merkezi'ne yapılırken, şimdiye kadar Samsun'dan sadece DP Genel Başkan Yardımcısı Erdem Demirdağ'ın aday adaylığı başvurusu yaptığı öğrenildi.

VATAN 9'DA 9

Vatan Partisi Samsun Teşkilatı ise Samsun'un 9 milletvekili kotası için 9 aday ismini Vatan Partisi Genel Merkezi'ne verecek. Net aday listesi olacağı için herhangi bir temayül gerçekleşmeyecek.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER