24 Haziran'da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kura çekimi yapıldı. Parti temsilcileri ve YSK yetkilileri nezaretinde gerçekleşen kura çekimi neticesinde, seçim pusulasındaki sıralama belirlendi. Bugün ise adayların listesi belli olacak, saat 17.00 itibariyle milletvekilliği için yarışacak adayların isimleri açıklanacak.

İTTİFAKLAR İLK VE SON SIRADA

Kura sonuçlarına göre; Cumhur İttifakı pusulada 1. sırayı alırken, Millet İttifakı ise 6. ve son sırada yer aldı. Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) 2., Vatan Partisi 3. sırada yer alırken, Halkların Demokrat Partisi (HDP) 4., Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) 5. sıradan kendisine yer buldu. İttifak içerisinde yer alan partilerden AK Parti 1. sıradaki Cumhur İttifakı içerisinde 1. sırada, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise 2. sırada olacak. 6. sırada oy bekleyecek Millet İttifakı'nı oluşturan partilerden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 1., Saadet Partisi 2., İYİ Parti ise 3. sırada yer alacak. YSK, Millet İttifakı'nı oluşturan partilerden Demokrat Parti'nin (DP) seçime girmeme talebini kabul etti. DP adaylarını, İYİ Parti listelerinden gösterecek.

GÖZLER SİYASİ PARTİLERDE

YSK'nın 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırladığı takvime göre, milletvekili aday listelerinin belirlenmesi için 21 Mayıs (bugün) son gün. Partilerde bir süre önce milletvekilliği aday adaylığı başvuru süreci sona erdi. Samsun'da 7 partiden, 9 milletvekilliği koltuğu için 232 başvuru gerçekleşirken, kesin listeler partiler tarafından bugün YSK'ya teslim edilecek. MHP Genel Merkezi bir süredir aday adaylarıyla ilgili değerlendirmelerine devam ediyordu ve geçtiğimiz günlerde MHP'nin dün ise CHP'nin Samsun'dan aday olan isimlerini açıkladı. Şimdi gözler diğer 5 partinin adaylarında... Milletvekili aday listelerinin belirlenmesinin ardından, 7 Haziran'da yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. Bu tarihten 19 Haziran'a kadar gümrük kapılarında ve yurt dışında gurbetçiler oylarını kullanabilecek.

Şükrü Berk ASKAR