Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimlerini geride bırakırken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kesin seçim sonuçlarının 5 Temmuz'da açıklanacağını ilan etti. Kesin seçim sonuçlarının ardındansa, mazbata töreni, yeminler ve Bakanlar Kurulu oluşturulması gerçekleşecek.

KABİNE, YEMİNDEN SONRA

Buna göre, milletvekilleri önce kendi şehirlerinde il seçim kurullarında mazbatalarını alacak, ardından 8 Temmuz Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin edecek. Cumhurbaşkanı'nın mazbatası, kesin sonuçların açıklanmasının hemen ardından verilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazbatasını geçici Meclis Başkanı'ndan alacak. Cumhurbaşkanı mazbatasını aldığı gün, Genel Kurul'da yemin edecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.

YENİ SİSTEM MESAİSİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişte uyum yasaları, KHK ile çıkarılacak. Bu düzenlemelerde, Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yasası, yeni bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı yeni kurullar belirlenecek.

BAKANLIK SAYISI DÜŞÜYOR

Yeni sistem ile başbakanlık makamı ortadan kalkıyor. Bakanlar Kurulu'nun da yapısı değişecek. Başbakan Yardımcılığı kaldırılırken, bakanlık sayısı azalacak ve 26'dan 16'ya indirilecek. Bazı bakanlıklar birleştirilecek. Örneğin, "Hazine ve Maliye Bakanlığı" adıyla yeni bir bakanlık kurulacak.

ARTIK 'DEVLET BAŞKANI'

Başbakanlık makamının kalkmasıyla yürütme yetkisi de Cumhurbaşkanı'na geçecek. Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatı kazanırken, "Cumhurbaşkanı yardımcılığı" gelecek. Daha önce başbakanı atayan Cumhurbaşkanı, artık Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atama ve görevlerine son verme yetkisine sahip olacak.

Zerrin SOMUNCU