Siyaset arenasında kasım ayı, yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday olacak isimler için sıcak geçecek. 31 Mart 2019'da yapılacak seçimler için partiler, resmi başvuruları kabul ederken belirledikleri stratejilerle de aday adaylarıyla ilgili temayüllerden sonra esas adaylarını da yine kasım ayı içerisinde ilan edecek. Bazı partilere aday adaylığı başvuruları başlarken, bazı partilerde takvim başlamamasına rağmen aday adayları talip oldukları ilçe belediye başkanlıkları için açıklama yapmaya devam ediyor.

GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ

Samsun'da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 17 belediyeye sahip olan AK Parti Samsun bütün belediyeleri hedeflediği seçimlerde resmi aday adayı başvurularını 5-12 Kasım tarihleri arasında kabul edecek. YSK tarafından açıklanan seçim takviminde son başvuru tarihi 1 Aralık olarak belirtilirken, AK Parti bu süreçte aday adayları için temayül, anket ve kamuoyu yoklaması gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'Gönül belediyeciliği' kriteriyle AK Parti, liyakat ve tevazu sahibi, vatandaşın kalbine girmiş adayları arayacak. Adaylarla ilgili süreç devam ederken AK Parti Samsun teşkilatı sahada çalışmalarını sürdürüyor. Samsun'un ilçelerinde İl Başkanı Hakan Karaduman ile yönetim kurulu üyeleri, tek tek ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Kasım ayı ortasına kadar sürecek ziyaretlerde AK Parti Samsun teşkilatı 350 eve konuk olmayı hedefliyor.

MHP'DEN GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) resmi olmayan aday adaylığı başvuruları bir süre önce başladı. Aday adayları bu süreçte öncelikle hangi ilçe belediyesine aday olacaksa o ilçe teşkilatı onayıyla MHP Samsun İl Başkanlığına giderek görüş ve fikir alıyor ardından MHP Genel Merkezi'nde başvuruları gerçekleştiriyor. Başvurular incelemelerden geçtikten sonra onaylanan isimler resmi olarak aday adayı çalışmalarına başlayacak. MHP Samsun'dan alınan bilgilere göre şu anda Samsun'da her ilçede MHP aday adayı mevcut. Bazı ilçelerde de birçok aday adayı var. Özellikle yerel seçimlerde ittifak olup olmayacağı netleşmesiyle birlikte aday adayı başvurularında hareketlilik yaşanıyor. Öte yandan MHP Genel Merkezinin 24 Haziran Genel Seçimlerde milletvekili aday adayları için uygulamış olduğu güvenlik soruşturmasının bir benzeri, yerel seçimlerde de uygulanacağı öğrenildi. MHP Samsun'da aday belirleme yöntemi ise 'merkez yoklama usulü' ile olacak. MHP Genel Merkezi, ilçe ve il teşkilatlarından alacakları raporlarla birlikte aday adaylarını belirleyecek. MHP Samsun'da kasım ayı içerisinde adayların büyük bir kısmının netleşmesi bekleniyor.

CHP SAHAYA İNDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun'da seçim takvimi ise önce teşkilatlarda aday adayı olmak isteyen üyelerin istifalarıyla başladı. Teşkilat üyesi haricindeki aday adayların son başvuru tarihleri ise CHP Genel Merkezi tarafından henüz açıklanmadı. CHP'nin önseçim mi uygulayacağı yoksa temayül mü yapacağı da netleşmedi. Önceki haftalarda CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen iki milletvekili Samsun'a gelerek kamuoyu yoklaması gerçekleştirmek için sivil toplum kuruluşları, hemşehri dernekleri ve meslek örgütleriyle görüştü. Öte yandan CHP'nin de adaylarını kasım ayında belirleyeceği öğrenildi.

İYİ PARTİ'DE ANKET ÇALIŞMASI

İYİ Parti Samsun teşkilatında ise aday adaylıkları resmi olarak başlamadı. Henüz seçim takvimi belli olmayan İYİ Parti'de 1 Aralık tarihine kadar yönetimde aday olacak teşkilat üyelerinin istifasını isteyen bir talimatın, İYİ Parti Genel Merkezi tarafından gönderildiği öğrenildi. Aday adayları konusunda anket çalışmaları yapan İYİ Parti'de önseçim yapılmayacak, adaylar anket sonuçlarına göre belirlenecek. Bir süre önce İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu önderliğinde Samsun'a gelen heyet 'İyilik Kervanı' adını verdikleri bir çalışma ile hem şehrin sorunlarını tespit etmiş hem de yerel seçimlerde aday belirlemelere yönelik beklenti ve talepleri ölçmüştü. İYİ Parti'de de kesin adayların açıklanmasının kasım ayında olacağı belirtildi.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER