2019 yılı bütçe görüşmeleri ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yoğun bir mesai dönemi yaşandı. 10 Aralık'ta başlayan ve 21 Aralık'ta sona eren bütçe görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TÜİK verilerine göre ekim ayında, sanayi üretim endeksinin, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 oranında gerilediğini, sanayi üretim endeksinin düşmesinin nedeni halen TL karşısında yüzde 26 oranında değerli olan döviz kurunun, ithalat girdi fiyatlarını artırması olduğunu belirtti.

PLANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Sanayi üretiminde kullanılan ithal girdi azalınca, üretimde de düşme olduğunu ifade eden Yaşar, 'Yine yüksek kur dış kredilerde finansman sıkıntısı doğurdu. Dış kredilerin maliyeti arttı ve çevrilmesi zorlaştı. Reel sektörde birçok firma, borçlarında yeniden yapılandırma istedi ve bazıları da konkordatoya gitti. Hep büyüyen Türkiye'den bahsediyorsunuz. Bu tablo bile büyüyen bir Türkiye'nin olmadığını, istediğimiz rakamlara bir türlü erişemediğimizi gösteriyor. Ekonomideki bu kötü gidişatı sonlandırmak için ülke olarak ciddi bir planlamaya ihtiyacımız var' dedi. Yaşar, bu kötü gidişatın, ülkenin en işe yarar kurumlarının tek tek kapatılmasından kaynaklandığını savunarak, 2011 yılında çıkan kanun hükmünde kararname ile lağvedilerek, görevi o dönemki Kalkınma Bakanlığına devredilen Devlet Planlama Teşkilatını hatırlattı.

5 YILI BİLE PLANLAYAMIYORUZ

Yaşar, Devlet Planlama Teşkilatı'nın kapatılmasına ilişkin tepkisini şu sözlerle ifade etti: '30 Eylül 1960 yılında kurulan ve yönlendirici planlarla ülkenin istikametini belirleyen, sizin en başarılı ilk döneminizde uzmanlarına neredeyse ekonominin tamamını emanet ettiğiniz Devlet Planlama Teşkilatı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a bakınız, teşkilat görevleri nasıl belirtilmişti: Ülkenin kaynak ve imkanlarını belirleyerek uygulanacak iktisadi ve sosyal politikanın, hedeflerin oluşturulmasında ve uygulamasında hükümete yardımcı olacaktı. Yani netice itibarıyla, bu planların hazırlanması Devlet Planlama Teşkilatının görev ve sorumluluk alanındaydı, Türkiye'nin her beş yılını planlıyordu, biz de parlamentoda bu planlamalar üzerinde düzeltmeler yapıyorduk. Peki, ne oldu? 2011 yılında siz geldiniz, Devlet Planlama Teşkilatını kapattınız. Sonuç itibarıyla, yüzyıllık planlarını yapan ülkelere baktığınız zaman, bizim daha beş yılımızı bile planlayamayışımız ekonomide çok ciddi problemlere sebep oldu.'