Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala, Canik Hayvan Pazarı'ndaki hayvan üreticileri, marketler eliyle yapılan kurbanlık satışına tepki gösterdi. Konuyu değerlendiren Samsun Müftüsü Veysel Çakı, "Marketten hissesini aldığınız kurban uygun şekilde kesilmiyorsa, marketin size belli bir miktar et vermesi, ibadetin ruhuna uygun değil" ifadelerini kullandı.

MESELE ET YEMEK DEĞİL

Kurban ibadetinin kabul olmasının en önemli şartının niyet olduğunu belirten Çakı, "Kurban kesen Müslüman, Allah rızasını önemsediğini gösterir. Ana amaç bu olmalı. Kesilen bir hayvanı ibadet haline getirecek olan bizim niyet ve samimiyetimiz. İbadetin ruhuna yakışmayan tutumlardan uzak durmak gerekir. Koyun ve keçi cinsinden kurbanlıklarda bir hisse, sığır ve cinsinden kurbanlıkta ise en fazla yedi hisse olabilir. Bu hisse sayısından fazla kişinin kurbanlığa ortak girmesi kesinlikle doğru değil. Hisse sahiplerinin hepsinin niyeti kurban ibadetini yerine getirmek olmalı. Bunun dışındaki amaçlarla kurbanlığa giren biri olursa, hiçbir hisse sahibinin ibadeti uygun olmaz. Kurbanlıkta bir hisse yarıya bölünemez. 'Gel seninle bir hisseye ortak girelim, etleri bölüşürüz' şeklinde bir yaklaşım asla olamaz. Mesele et elde etme meselesi değil. Markete gidip 20 kilo et alsak ve bunu dağıtsak, kurban ibadetini yerine getirmiş olmayız. Önemli olan kurbanın kesilmesi" şeklinde konuştu.

DOĞRU ŞEKİLDE DAĞITILMALI

Kurbanlığın doğru seçilmesinin önemine vurgu yapan Çakı, "Yürüyemeyecek kadar zayıf, dişlerinin büyük bölümü dökülmüş, memeleri kurumuş, boynuzunun biri kırılmış hayvanlar kurbanlık olmaz. Sığır iki yaşını mutlaka geçmiş olmalı" sözlerini kaydetti. Kurbanlıktan elde edilen etin dağıtımı hakkında da bilgi veren Müftü Çakı, "Kurban kesiminden elde edilen etin 3'e bölünmesi ideal olanı. Kurban etinin 3'te biri kendi evine, 3'te biri konu komşuya, diğer 3'te biri ise fakir fukaraya dağıtılmalı. Etlerin dağıtılmasında ise daha az tercih edilen etleri dağıtmak doğru değil. Etin kaliteli ve daha az kaliteli bölümleri doğru şekilde taksimat yapılmalı" dedi.

DARGINLIKLAR SON BULSUN

Tüm İslam aleminin bayramını kutlayan Çakı, "Bayram trafiğinde yaşanan kazalar ve can kayıpları bizi çok üzüyor. Bu konuda çok dikkatli olunmalı. Ayrıca bayramlar küslerin, dargınların barıştığı günler olmalı. Bu dargınlıklara son verilmesini tavsiye ediyorum. Samsun'umuzun ve ülkemizin güzel insanlarının ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nın mübarek olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / Özel haber