MHP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Erhan Usta, TBMM'de fındık üzerinden yapılan spekülasyonları ve fındık üreticilerinin mağduriyetini gündeme getirerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e ne yapacaklarını sordu.

UCUZA KAPATMA GAYRETİ

Milletvekili Usta, geçen yıl 15 TL olan fındığın fiyatının 9 TL'ye düştüğünü belirterek, "Burada birkaç tane alıcı firma var, bu firmalar da yabancıların eline geçmiş durumda ve şu anda ürünün yaklaşık yarısı üreticinin elinde. Artık neredeyse tek alıcı konumunda olan bu spekülatörlerle piyasanın manipüle edildiği ve fındığın fiyatının bilerek ucuz tutulduğu şeklinde üreticide ciddi bir kanaat var. Tabii, bu kanaati güçlendirecek de deliller var. Yani 9 liraya düşmüş olması, aslında rekoltenin geçen yılın çok üzerinde olmamasına rağmen bu fiyata düşmüş olması, sanki birilerinin vatandaşın elindeki fındığı ucuza kapatma şeklinde bir gayreti varmış gibi duruyor" dedi.

VATANDAŞ SÖZÜNÜZÜ TUTMANIZI BEKLİYOR

Daha önce Fiskobirlik'in alım yaparak fiyatta dengeyi oluşturduğunu, ancak kurumun siyasi tartışmalarla yıpratıldığını b.u da vatandaşta güven kaybına neden olduğunu belirten Usta, "Zaten şu anda çikolata olarak fındığın önemli kısmını yedik biz. Yani parası alınmamış fındık, emanetteki fındık, fabrikalara gitti veya ihraç edildi, onlar aslında yenildi. Dolayısıyla, alıcılar da fındık arzında bir sıkıntı çekmediği için fiyatı istedikleri şekilde manipüle edebiliyorlar. Vatandaşın bu mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Sizin daha önceden bir beyanatınız vardı, 50 bin ton fındık alımı şeklinde. Vatandaş da, biz de tabii ki sizin bu taahhüdünüzü tutmanızı bekliyoruz. Biz sizi tanıyoruz. Siz taahhüt ettiyseniz tutarsınız diye de ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Usta, Çelik'e lisanslı depouculukla ilgili neler yapıldığını da sordu.