Vali Osman Kaymak, Samsun'da çalışan basın mensuplarıyla Sevgi Kafe'de düzenlenen kahvaltı programında biraraya geldi. Kahvaltıya, Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun ile Haberaks TV Genel Yayın Koordinatörü Fatih Korkmaz'ın yanısıra gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve basın mensupları katıldı.

SAMSUN, AVRUPA KENTİ GİBİ

23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın başarılı biçimde sürdürmek için uğraştıklarını kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, ''Hem Samsun hem ülkemiz açısından organizasyon çok başarılı geçiyor, salonlar tıklım tıklım. Altın madalya açısından istediğimiz tabloyu yakalayamadık. Gönül isterdi ki Rusya'nın yakaladığı altın madalya sayısının en azından yarısını elde edelim. Tabii ki mühim olan organizasyonda aksaklık olmaması. İnsanların konaklaması, güvenlik gibi konularda Samsun çok iyi. İnsanlar medeni, Samsun adeta bir Avrupa şehri görünümünde. Ben Samsun Valisi olarak 20 gündür görev yapıyorum, henüz olimpiyatlar ile ilgili olumsuz bir vaka olmadı. Bu durumdan çok memnunum. 1 milyon 300 bin nüfuslu bir büyükşehiriz. İlla ki bu insanlar arasında kötü niyetliler de vardır, ancak biz bu organizasyonla alakalı en ufak bir olumsuzluk yaşamadık. Beklediğimizin üzerinde Samsunlular olayı sahiplendi. Samsunlulara çok teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle bu organizasyonu Samsun'a kazandıran bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Medya da bu konuda çok önemli bir işlev üstlendi'' diye konuştu.

YANIMA GELENİ TEHDİT EDİYORLARDI

Samsun Valiliği görevinden önce sürdürdüğü Tunceli Valiliği döneminde gündemlerinin hep terör olduğunu söyleyen Vali Kaymak, ''Sıkıntılı süreçlerden geçtik. Maalesef yanımızdaki arkadaşlar bizlere yanlış bilgi verip yanlış yönlendirmiş. O zamanki Jandarma Komutanımız bölgeyi çok iyi biliyordu, çok iyi askeri analiz yapıyordu. Ona inanmamanız mümkün değildi. Fakat askerimiz bir bölgeye yönlendiriliyordu, oraya gidildiğinde kimse bulunamıyordu ve biz sürekli şehit veriyorduk. Vali Konağı'nın 700-800 metre etrafında 3 kere çatışma oldu, 3 askerimiz şehit oldu. Her yerde yeterli komandomuz vardı, İHA'larımız vardı, her türlü imkana sahiptik ama teröristler askerlerimize saldırıyor, biz onlara operasyon düzenleyemiyorduk. 15 Temmuz'dan sonra olayın netliği ortaya çıktı. Çok güzel sonuçlar almaya başladık. En son CHP Tunceli İl Başkanı ve CHP Tunceli Milletvekili'nin açıklamasının anlamı; devletin alana hakim olması ve insanların kendilerine güvenlerinin gelmesidir. Tunceli halkı Türkmen Alevisi. Ancak PKK orayı bir Kürt bölgesi olarak belirlemiş. Dağların hırçınlığından dolayı, terörist başı Öcalan'ın tezi 'burası kurulacak Kürt devletinin önemli bir eyaletidir' diyor. Orada PKK ciddi anlamda halkı baskıyla Kürtleştirmeye çalışıyor. Ben orada 3 yıl kaldım. Köylere gidiyorsun 80 yaşındaki insanlar Türkçe konuşuyor. Aslında PKK orayı baskıyla cendereye almış. Orada benim yanıma gelmek bile cesaret istiyordu. Adam yanıma gelirken gören var mı diye sağa sola bakıyordu. Geleni de tehdit ediyorlardı. İnsanlar da korkuyordu'' dedi.

OSB'DE ÇALIŞAN SAYISI YETERSİZ

Samsun Valiliği görevine geldiği andan itibaren Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusunda toplantılar gerçekleştirdiğini ifade eden Vali Kaymak, ''Merkez OSB dolmuş. Koca bir kentte Merkez OSB'de çalışan işçi sayısı 5 bin. 1 milyon 300 bin nüfuslu bir kentte organize sanayi bölgesinde 5 bin kişinin çalışması aslında çok yetersiz. Kent kendi kendi bugüne getirmiş ama tarımın da sanayiyi desteklemesi lazım. Çağı yakalayamazsak yeni üretim alanları ve yeni gelir kaynakları bulamazsak Samsun göç verir. Samsun büyüyen bir kent ama Samsun'un sağlıklı büyümesi için yeni istihdam ve üretim kanallarının geliştirilmesi lazım. Bu yüzden OSB'leri, medikal üretim merkezini çok önemsiyoruz. Spor konusunda altyapımız oldukça gelişti. Şimdi sağlık alanında güzel gelişmeler yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

SAMSUN, ATATÜRK'E SAHİP ÇIKAN ŞEHİR

Vali Kaymak, Samsun'un Atatürk'e sahip çıkan bir şehir olduğunu söyleyerek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''O gün Samsun Atatürk'e sahip çıkmasaydı belki Kurtuluş Savaşı da olmayacaktı. Samsun, vatanına milletine devletine bağlılığını koruyor. Bu vatansever insanların olduğu şehre hizmet etmek için benim için şeref ve onur meselesi. Amasya Suluova Kayamakamlığım döneminde, Samsun'u hayranlıkla izlerdik. Samsun yakın zamanda çok gelişti. Samsun'a gelen misafirlerin 'Samsun'u bir Avrupa kenti' olduğunu söylemeleri bizim için onur kaynağı.''

Zerrin SOMUNCU