Elli senedir Samsun'da yaşıyorum. Bugüne kadar, Hisar, Türk Edebiyatı, Çağrı, Türk Yurdu, Töre, Millî Kültür, Toşayad Kümbet, Erciyes, Bizim Külliye gibi Türkiye'nin en güzîde fikir, san'at ve edebiyat dergilerinde şiirlerim ve makalelerim yayınlandı. İstanbul ve Ankara haricindeki, yani 'taşra' denilen muhitlerdeki dergiciliğin, merkezdekilerine nazaran ne kadar zor olduğunu iyi bilirim.

Dergicilik, aslında, Türkeye'nin her yerinde çok zor bir iştir. Gelir kaynağı yoktur. Arkasında, hiçbir sermaye bulunmaz. Kültür Bakanlığı'nın çok cüz'i desteği ve çok az sayıdaki abonelerinin katkısından başka hiç kimse onlara yardımcı olmaz. Yazanları da, sadece, ilim ve san'at aşkı uğruna katkıda bulunurlar. Bu zorluklara rağmen, dergiler, birer kültür, san'at ve fikir hafızası ve hazînesidirler.

Hal böyle olunca, Samsun gibi bir şehirde dergi çıkarmak başlıbaşına bir cesaret işidir. 'Sadece bu kadar mı? demenizi beklerim. Zîra; aynı zamanda maharet işidir de!..

Şiir, edebiyat, san'at ... ve güzellik aşkı, Samsun'da, hem de Bafra'da bir dergiyle, sadece Samsun'u, Bafra'yı, Türkiye'yi değil, Türk Dünyası'nı da kucaklıyor. Bu, böyle bir sevda!..

İmtiyaz Sahipliğini Cahit Müderrisoğlu, Genel Yayın Yönetmenliğini Yaşar Vural ve Yazı İşleri Müdürlüğünü de Sabit Bayar'ın yaptığı 'Edebîce Dergisi', Ocak 2019 tarihi îtibariyle 17. Sayısına ulaşmış ve bir sonraki sayısıyla da üçüncü yılını bitirecek olan, büyük boy yetmiş sayfalık, bir 'fikir, sanat ve edebiyat' dergisidir.

Bu seviyede bir edebiyat dergisi, Samsun'da, 'ilk'tir. Geçen zaman içersinde, benim de yazar olarak içinde bulunduğum fakat esasa pek de müessir olamayan, kendini, yeterince, Türkiye'ye kabul ettiremeyen bazı edebiyat dergileri yayınlanmıştır. Ancak, Edebîce, öyle değil. Onlar gibi değil!..

Dergiyi elinize aldığınız zaman, şiire, denemeye, makaleye, karikatüre, mülakata, tenkide, hatıraya...doyuyorsunuz...

Israrla söyledim ve söylüyorum: Türkiye, güzel san'atlar bakımından geri kalmıştır ve çok zor olmasına rağmen, bunun, sür'atle telafisine gidilmelidir.

Türkçe'miz sahipsizdir ve Türkçe üzerindeki uydurukça ve yabancı dil tahribatı sürüp gitmektedir. Şiirde, mîsıkîde, mîmarîde, tezhîbde, hüsnühatta/güzelyazıda...üstün bir bediî zevke sahip olan Türk milleti, ne yazık ki, gün geçtikçe bu güzelliklerden uzaklaşmış/uzaklaştırılmıştır.

Edebîce'deki şair ve yazarları tanıtmak benim için ayrı bir zevk ve vazîfedir: Prof. Dr. İskender Öksüz, Prof. Dr. Saadettin Yıldız, Fatih Sakallı, Uğur Demirel , M. Halistin Kukul, Prof. Dr. Orhan Arslan, Osman Oktay, Doç. Dr. Hasib Saygılı, Necdet Ekici, Yağmur Tunalı, Prof.Dr. Şahin Köktürk, Prof. Dr. Şaban Sağlık, M. Nihat Malkoç, Dr. Elif A. Büyükyılmaz, Hayati Özkaya, Dr. Gökhan Demir, Burhan Kazım Çalık, Mehmet Ali Kalkan, Muhammed Korkmaz, Mehmet Emre Çelik, Nikbin Abasov, Burak Akdağ, Muhammed Yakupi, Bayram Durbilmez, İlkay Coşkun, Metin Savaş, Alizade Nuri, Oğuzhan Karaduman, Muhammed M. Çetin, Zafer Saraç, Ersin Bayram, Murat Serdar Çakıroğlu, Melisa Savcı, Elif Yavaş, Yağmur İnce, Yavuz Koca, Hakan İlhan Kurt, Vagif Behmenli, Serdar Gökbulut, Naci Yengin, Mert Öztaş, Nazmi Sancar Yıldırım, Çağrı Cebeci,Bahaettin Karakoç, Yunus Emre Uyar, Gamze Uyar, Musa Göçer, İmdat Avşar, Dr. Lütfiü Şehsuvaroğlu, Veysel Çayır, Prof. Dr. Nurulah Çetin, Mustafa Tuğrul Çolak, Şerif Kutludağ, Mehmet Aydın, Yaşar Vural, Sabit Bayar, Numan Altuğ Öksüz, Muhammet Eldevir, Mustafa Doğan, Ayşen Yıldırım, Emin Önder...

Çok geniş bir yazı kadrosuna sahip bulunan 'Edebîce Dergisi', 'Fikir-Sanat-Ebebiyat' dergisi olarak, Samsun'un yüzakı olduğu gibi, bilhassa üniversite şehri olması bakımından da gençlerimiz için çok mühim bir değerdir.

Gençlerimizin, her sayısında, hem bunca şair ve fikir adamıyla muhatap olmaları ve hem de, çalışmalarını, bizzat yazarak onda değerlendirmeleri büyük bir fırsattır.

Yetişecek yeni şairlerin, denemecilerin, hikayecilerin, karikatüristlerin, münekkitlerin...başucu müracaat kaynağıdır.

Açık yüreklilikle ve gönül rahatlığıyla söylüyorum ki, Edebîce Dergisi, sadece Samsun'un değil, Türkiye'nin de iftihar vesîlesi bir edebiyat dergisidir.

Edebîce'yi, bunca günlük meşgale ve sıkıntı, bunca siyasî tartışma ve kargaşa arasında filizlenen narin bir güzellik timsali olarak alkışa değer buluyorum.

Onu çıkaranlara, çıkarılması için emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsem/etsek azdır. Onlara, ne kadar takdir sunsam/sunsak yine azdır!..