Türkiye, 31 Mart 2019 tarihinde, yeni sistemin de etkisiyle büyük şehirlerde ve pek çok yerde iki ittifakın (Cumhur ve Millet) kıyasıya rekabet ettiği bir seçim gerçekleştirdi. Seçim kampanyasında Cumhur İttifakının 'beka', Millet İttifakının ise 'ekonomi' konularını öne çıkardığı söylenebilir. Türkiye'nin beka meselesi seçimde bir tarafın temel argümanı olunca diğer tarafın bunu neredeyse hafife alması söz konusu oldu.

Bu konuda daha önce de ifade ettiğim görüşlerimi kısaca özetledikten sonra geleceğe dair düşüncelerimi de sizlerle paylaşmak isterim. Şunu belirtmeliyim ki, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu ciddi meselelerden birinin, Türkiye, Suriye, Irak ve İran topraklarında sözde Kürt Devleti adı altında 'İkinci İsrail' kurma projesinin, milletlerarası hakimiyet mücadelesi bağlamında bir beka problemine dönüştüğü açıkça ortadadır. Beka dediğimiz konu da esasen burada düğümlenmektedir. Türkiye elbette PKK, FETÖ veya başka örgütlerle baş eder, onlara pabuç bırakmaz. Ama küresel egemen güçlerin türlü plan ve tuzaklarını göz ardı edemeyiz.

1990'lardan itibaren dünyanın gidişatının gerektirdiği politikaları hayata geçiremedik. Bağımsız, şahsiyetli ve kendi bölgesinde ve Türk dünyasında güçlü bir Türkiye hedefine kilitlenmek gerekirken maalesef buna karşı kurulacak tuzaklara, oynanacak oyunlara karşı gerekli tedbirleri alamadık.

Geriye bakıldığında, sözde dinler ve medeniyetler arası diyalog, Yeni Osmanlı, Büyük Ortadoğu Projesi gibi yanıltıcı, aldatıcı ve parlak vaat ve sloganlar ile coğrafyamızın paramparça edilmesine alet edilmeye çalışıldık. Adalet mekanizması kullanılarak millî orduya kumpas kuruldu, devlet kurumları felce uğratıldı.

2015 yazından sonra içeride 15 Temmuz 2016'dan sonra ise Suriye'de, ihanet ve terör çemberine karşı amansız bir mücadele verdik. Tehlike hala geçmiş değil ve bu coğrafyada varlığımıza ve birliğimize yönelik tehdit devam ediyor. Bu mücadelede hayatını vatan ve millet uğrunda feda eden yiğitlere minnet borcumuz büyüktür.

****************

Seçimlerde ittifakların kurulması dolayısıyla, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çeşitli sıkıntılara karşı hep birlikte hareket etmemiz gereken bir dönemde millet olarak iki karşıt cepheye bölünmek gibi bir duruma maruz kaldık. Türk milletinin ezici çoğunluğunun sağduyusu, siyaseten ortaya çıkan bu bölünmeye rağmen millî birliğimizi en büyük teminatı olmuştur. Sandık sonuçlarının tahlili seçmenlerin bir kısmının oy tercihlerindeki değişiklikleri ortaya koyacaktır. Bu da milletimizin parti sadakatinin yanında beğendiği kişilerin seçilmesine de dikkat ettiğini gösterir. Millet, Türkiye'nin yeniden bir seçim tartışmasına girmesine rıza göstermemiş ama güvenoyu verdiği iktidara da ölçülü bir ikazda bulunmuştur.

Meselelerimizi kendi içimizde çözmenin yollarını bulmalıyız. Bunun için hariçten gazel okuyanlara kulak vermeyeceğimiz gibi hariçten medet umanlara da göz yumamayız. Muhalefetin görevi sıkıntıları olduğu gibi çözüm yollarını da ortaya koymak, iktidarın görevi ise muhalefetin ve farklı kesimlerin eleştirilerini gerçekçi bir yaklaşımla değerlendirmek ve makul önerilerden yararlanmaktır.

Seçimler bitti, herkes millî iradeye saygılı olmak ve gereğini yapmakla yükümlüdür. İnşallah önümüzdeki dört yılı daha sakin bir şekilde meselelerimize odaklanarak yaralı bir şekilde geçiririz. Husumet ve ötekileştirme dilini terk etmeliyiz. Seçimlere katılan partiler düşman değil rakiplerdir. Unutmayalım ki, bu topraklarda birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Birliğimizi ve dayanışmamızı zedeleyecek, tahrip edecek söylem ve eylemlerden kaçınmak hepimizin görevidir.

Türkiye'nin karşı karşıya olduğu dış tehditlerin yanında ekonomiden eğitime çok önemli meselelerimiz var. Bu günden itibaren bütün bu meseleleri ortak akılla ve sağduyu çerçevesinde çözmeye odaklanmalıyız. Güçlü bir Türkiye sadece bölgesinde değil bütün dünyada barışın ve adaletin teminatı olacaktır. Bunun olmazsa olmaz şartı ise siyasî rekabeti kendi çerçevesi dışına taşırmadan millî birliğimizi, hukuk devletini ve demokrasimizi güçlendirmektir.

Seçilen belediye başkanlarını ve belediye meclisi üyelerini kutluyor, Türk Milletine hizmet yolunda başarılar diliyorum.