Aziz şehitlerimizin yakınları başımızın tacıdır diyenler  iş hak hukuk konusuna gelince evli şehitlerin annelerini  ve babalarını  şehit yakını kabul ediyorlar mı? Bir şehit yakını olarak buda ne biçim soru diyenleri duyar gibiyim. Maalesef evli şehitlerimizin anne ve babaları hala, "Biz şehit yakını değil miyiz?"  demeye devam ediyorlar. Çünkü yasalarımız şehit yakınlarına bazı haklar tanırken şehitlerin medeni durumlarını baz almaya devam ediyor. Şöyle ki eğer şehit evli ise bekar şehidin anne ve babasına tanınan haklar evli şehitlerin anne ve babasına tanınırken ya hiç tanınmıyor yada en asgari şekilde bazı haklar tanınıyor. Bu durum bugün yeni ortaya çıkmış bir durum değil. Ancak günümüzde şehitlerimizin anne ve babalarına da devletimiz  şefkat elini cömertçe uzatıyor. Bu kapsamda yapılan yasal düzenlemelerle bekar şehitlerimizin anne ve babalarına bir çok hak tanınırken bu noktada çok ciddi  ayrımlar yapıldığını evli şehitlerin anne ve babalarının adeta yok sayıldığını, her defasında yaşayarak görüyoruz. İster istemez bu haksızlıkların sürdürülüyor olmasından büyük bir rahatsızlık duyuyoruz. Bu ayrımcı yaklaşımları kamu vicdanına yakıştıramıyoruz.

     Biz biliyoruz ki devlet bir babadır. Babalar evlatları arasında ayrımcı davranmazlar. Böyle bir davranış, doğru bir davranış olmaz. Hiç bir şehidimizin anne ve babası evlatları  şehadet şerbeti içerken hiçbir maddi beklenti içerisinde değildir. Hiç kimse evladını bazı haklara sahip olmak için şehitler tepesine uğurlamaz. Şehitlerimizin başta anne ve babaları olmak üzere tüm yakınları çok iyi bilirler ki şehitlik rütbesi  herkese nasip olmaz. Şehitlik kavramı manasını bilenler için çok farklı bir kavramdır. Bu yüzdende  hiçbir anne ve baba kendisine tanınan haklar ne olursa olsun evladını şehit verdiği için zerre pişmanlık duymaz. Bu dünyada şehitlik kavramına maddi değer biçmek  kimsenin haddine  değildir. Ancak devletin ve milletin vicdanında şehitlere ve yakınlarına vefa  borcu diye çok güzel bir duygu vardır. Bu nedenle şehit yakınları devlete ve millete şehitlerimizin emanetleridir. Başta şehitlerin anne ve babaları şehitlerin emanetidir. Hiç şüphesiz şehit yakınları devletin ve milletin başının tacıdır. Biz böyle biliyor, böyle inanıyoruz. Bir şehit yakının farklı düşünmesi mümkün değildir. Biz şehit yakınları böyle biliyor böyle diyoruz da bütün bu düşüncelerimizin bazı uygulamalarda karşılığı olmadığına yıllardır tanıklık yapmaya devam ediyoruz. En basit bir ifade ile evli şehitlerin anne ve babaları ile bekar şehitlerin anne ve babaları ile aynı haklara sahip olmadıkları gibi çıta her gün artarak açılmaya devam ediyor. Herkese her yerde hak tanınıyor da nedense evli şehitlerimizin anne ve babalarına TOKİ projelerinde hiçbir hak tanımıyor. TOKİ bu uygulamasını uzun yıllardır devam ettiriyor, burada bir haksızlık var şehit anne ve babalarını şehitlerin medeni durumlarına göre ayrıma tabii tutamayız demiyorlar. Bu ayrımcılık sadece TOKİ konutlarında yapılmıyor ÖTV'siz araç alımlarında evli şehitlerin anne ve babalarına hiçbir hak tanınmıyor. Maaş konusunda  ise evli şehitlerin anne ve babalarına bağlanan maaşlar çok küçük rakamlar olarak asgari ücretinde altında sürdürülüyor. Bunları hatırlatmaktan bir şehit yakını olarak son derece rahatsızım ama birileri de bunları hatırlatmalı ki bu soruna kalıcı doğru  bir çözüm bulunsun.

    Şehit ve Gazi Dernekleri ve benzer amaçlarla Kamu yararına kurulmuş Vakıflar; evli şehitlerle bekar şehitlerin anne ve babalarına tanınan bazı haklar arasındaki ayrımcılığı ve haksızlığı elbette biliyorlardır. Aynı şekilde Aile ve Sosyal  Hizmetler Bakanlığı   bünyesinde kurulu Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü' de bu konulardan haberdar olmasına rağmen bugüne kadar kalıcı bir çözüm bulunmaması nedeniyle vicdanlar sızlamıyor olabilir mi? Evli şehitlerin anne ve babalarına bu yapılan kabul edilebilir bir durum mu?