Son birkaç gündür televizyonda seyrettiğimiz reklam filmlerinden bir tanesi, benim çok hoşuma gitti. Bunu da sizinle paylaşmak istedim.
Reklamda Şener Şen tiyatro eğitimi alan bir genç ile yola çıkıyor ve ona hayat dersleri veriyor. Bu dersleri günlük yaşama uygulayabileceğimiz gibi işletmecilik açısından da uygulamak mümkün.
1. Hayata başlarken de yola çıkarken de iyi hazırlanacaksın
2. Öğrenci heyecandan elleri titrer ve Şener Şen de kendisine “dur daha yolun başındasın. Uzun bir yolun var. Heyecan yok” der. İster işletmecilik açısından ister normal hayat açısından ele alındığında son derece doğru bir teşhis. Hayat çok uzun ve bu yolda acele gitmek isteyen mutlaka hata yapacaktır.
3. Uzaklık, aslında sadece bir kavramdır. Uzaklık sevmek ve sevilmek açısından mani teşkil eden bir olgu değildir.
4. Uzun yolda her zaman badireler olacaktır. Mühim olan bu badirelerden alınması gereken dersleri almaktır.
5. Uzun yola çıkıldığı zaman insanın karşısına her türlü engel çıkabilir. Burada da önemli olan çıkabilecek tehlikelere karşı tedbirli olmak gereklidir.
6. Yol arkadaşının doğru seçilmesi gerekir. İşletmecilik hayatında insanların yanlış ortak seçim kararları başta olmak üzere çalışan personel seçimi de önemlidir. Çünkü işletmecilik hayatı, başarı odaklıdır. Başarıyı elde edebilmek için de beraber yola çıktığınız insanların da doğru insanlar olması gerekir. Sizi satmayacak, gerektiğinde risk alabilecek ve sizi benimseyecek doğru kişiler ne iş yaptığınız kadar önemlidir.
7. Normal hayatta da çevrenizde olan insanlar sizin toplumdaki yerinizde belirleyici unsurlardan birisi olur. Atalarımız bunun için “bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diye boşa dememiş. Bu bağlamda edindiğiniz arkadaşlar sizi vezir de rezil de edebilir.
8. İnandığınız değerler için yılmadan çalışmak gerekir. Başarılı insanların ortak noktalarından bir tanesi de karşılarına çıkan olumsuzluklar karşısında yılmadan çalışmaları gelmektedir.
9. Kestirmeden gitmek her zaman iyi değildir. Kestirmeden giderek para kazanmak isteyen insanların sonları, her zaman kötü olmuştur. Emeksiz yemek iyi değildir. Emeksiz yiyenlerin toplum içinde itibar görmedikleri su götürmez bir gerçek. Yolu normal şekilde devam ettirmek biraz daha zor olur, zaman alır ama karşısında alınacak olan değerin pahası yoktur. Çünkü sarf edilen emek karşısında alınmıştır. Alın teri ile kazanılan şeylerin değer ölçüsü yoktur.
10. İnsanlar tanıdığı, bildiği ve güvendiği insanlar ile ilişki içerisinde olur. İster bireysel yaşamda kurduğumuz ilişki olsun isterse işletmecilik açısından olsun bu sonucu değiştirmez.