2015 yılı ülkemizin ihracatı 133 milyar USD olarak gerçekleşmişti.

Bu rakama Samsun'un katkısı 430 milyon USD olmuştu.

Samsun 2015 yılında ülkemizin en çok ihracat yapan ilk 10 ili arasına girememiş, kendine ancak 24. sırada yer bulabilmişti.

2016 yılının ilk üç ayında Samsun'un ihracat rakamı 87 milyon USD civarında. 2015 yılına göre 6 milyon USD bir azalma söz konusu. Samsun 2016 yılında (3 aylık) ülkemizin en çok ihracat yapan illeri sıralamasında iki basamak gerileyerek 26. sırada yer alıyor.

Rakamlar TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) rakamları.

Hatırlarsanız, kendisine 1 milyar USD ihracatı hedefi koymuş bir Samsun vardı.

Görüldüğü üzere hedefin tersine konumlanmış durumdayız.

Ya hedefi tekrar gözden geçirip revize edeceğiz ya da hedefe ulaşabilmek için yapılması gerekenleri alt alta yazıp bir an önce hep birlikte uygulamaya geçeceğiz.

Samsun için, üretebilmek için, ihracatımızı artırarak işsizlik oranımızı düşürebilmek için sinerji oluşturmak durumundayız. Bizim için dışarıdan sinerji oluşturulmasını beklememeliyiz.

Emeksiz yemek olmuyor değerli okurlar. Olsa da sürdürülebilir olmuyor.

Ancak üretim, katma değeri yüksek üretim öyle değil. Çok emek istiyor ama sürdürülebilir ve karlılığı yüksek oluyor.

Son yıllarda üretime yönelik iline çektiği küresel yatırımlar ile istihdamını, üretim kabiliyeti ve ihracatını artıran Manisa'ya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Manisa'nın 2015 yılı toplam ihracatı 4 milyar USD civarında. 2015 yılında ülkemizin en çok ihracat yapan illeri sıralamasında Gaziantep'in ardından yedinci sıraya yükselmiş durumda. 2016 yılı ilk üç ayı içerisinde de sıralamadaki yerini korumaya devam ediyor.

Manisa'nın İzmir'e yakınlığı, maden işletmeleri ilk etapta aklımıza gelebilir. Ancak Samsun'un da Manisa'dan aşağıda kalmayan avantajları var.

İşte bu avantajları katma değeri yüksek ürünler üretebilen, istihdamını ve ihracatını artıran yapıya taşıyabilmek için sinerjiye ihtiyacımız var.

Sağlıcakla