''Derviş suya düşen akrebi kurtarmak ister. Ancak akrebi kurtarmak için elini uzattığında, akrep sokar. Derviş tekrar dener, akrep yine sokar, bir daha dener derviş akrep yine sokar… Çevrede bunu gören halk, bu durumu mantıksız bulur ve artık dayanamayarak dervişe sorarlar: ''İyilik yapmak istediğin halde, sana zarar verene daha ne diye yardım edersin?'' Derviş cevap verir: Akrebin fıtratında sokmak var. Benim fıtratımda ise sevmek, merhamet etmek var. O fıtratının gereği diye ben niye fıtratımı değiştireyim?''

Hepimiz çok ayrı hikayeler yaşadık ve aynı hızla yaşamaya devam ediyoruz. Her gün farklı olaylara farklı tepkiler veriyoruz. Yeri geliyor seviniyor yeri geliyor üzülüyoruz. Bazen kahkahalar atıyor bazen ise bolca ağlayabiliyoruz. Kızıyoruz hak ettim diyoruz ya da asla hak etmedim diyoruz. Sonuçta yaşıyoruz. Hepimiz kendi fıtratımıza göre bir yol tutturuyoruz. Bazen bencilce hareket edebiliyor, ben merkezcil davranışımız ile gözümüz kapalı kırıp döküyoruz. Kısacası hem ışığı hem de karanlığı yaşıyor ve de yaşatıyoruz.

''Bunu bana nasıl yaptı? Hak etmedim…'' Benzeri cümleleri hepimiz kuruyoruz. Kurmayanlarımız da yok değil. Ancak bu tarz cümleleri kuran kişiler hayatın anlamını çözen kişilerdir diye düşünüyorum. Hiç sordunuz mu kendinize neden yaşıyorsunuz? Hayattaki amacınız ne? Sizi kıran insanların, sizi kırmasına neden izin verdiniz? Çünkü, kırmak yerine kırılmayı tercih ettiniz. Fikrimce, eğer böyle yaptıysanız en doğru yolu seçmişsiniz. Genel olarak baktığımızda kırılmak yaralayıcı ve üzücü bir anlam taşıyabilir. Ancak bir kişiyi kırmaktan çok daha anlam doludur kırılmak. Kırılmak demek; Kaybetmekten korktuğunuz birçok şeye sahipsiniz demektir. Sahip olduklarınızın en başında da vicdan gelmektedir. Yaptığınız iyiliklerin, fedakarlıkların karşısında aldığınız olumsuz cevaplar sizi üzmesin. Eğer vicdanınız rahatsa dünyanın en şanslı insanı sizsiniz demektir. Siz ışık saçmaya devam edin hiç yoksa kendinizi aydınlatırsınız. Işığınızın anlamını bilenler olsun hayatınızda ışığınızdan kaçanlar değil. Hayattaki en büyük şansınız, kimseyi kırmamak olsun. Sizin fıtratınız nasılsa ne olursa olsun yardım etmek, ışık saçmaktan yanaysa ve inancınız vicdansa; hayatta doğru yolu bulmuşsunuz demektir.

Vicdan, bir insanlık sanatıdır. Bu sanatı ihanet etmeden icra edebiliyorsak ne mutlu bize…