İletişimin en net ve en açık şekli konuşmaktır. Dil konuşanın kendini ifade etme aracıdır. İnsanlar bir günde ortalama 16.000 kelimeyi kullanarak konuşuyor. Günlük hayatta kullandığımız kelimelerin çoğunun farkında değiliz. Gün sonunda genellikle zihnimizde kalan konuşmalar bizim kurduğumuz cümlelerden çok bize kurulan cümlelerdir. Özellikle kendimizi sorgulamamıza neden olan ifadelerin üzerinde dururuz. Ancak bizim karşı tarafı sorguladığımız cümleler uçup gider. Burada en önemli nokta ben ve sen dilidir. Peki, bu sen ve ben dili nedir? Günlük hayatımızda, ben ve sen dili ne işe yarar?

Zaman zaman iş, okul, aile diğer kişilerle iletişim kurarken kaygılarımızı, hislerimizi, düşündüklerimizi doğru şekilde ifade edemiyoruz. Doğru şekilde ifade edemediğimiz için genellikle ''... beni anlamıyor.'' Tarzı yargılarda bulunuyoruz. Bu süreçte anlaşılmamanın verdiği öfkeyle karşımızdaki kişiyi de yaralayıcı yargılar kullanıyoruz. Bu sebeplerden dolayı günlük yaşantımızda kullandığımız dilin önemi büyüktür. İletişimin en sağlıklı olduğu nokta ben dilinin kullanılmasıdır. Ben dili bizi rahatsız eden durumların kendimizde nasıl bir duygu durumu uyandırdığını ifade eden cümlelerdir. Özellikle sorun yaşadığımız durumlarda kendimizi ifade etme noktasında en kullanışlı dil ben dilidir. Çünkü ben dili ilişkiyi bozmak yerine, ilişkiyi güçlendirici bir rol oynar. Kendimizi doğru ifade etmek ve anlaşılmak istiyorsak öncelikle kendimize şu soruları sormamız gerekiyor. Ben ne düşünüyorum? Ben ne hissediyorum? Ben ne istiyorum? Sen dili ise suçlayıcı ve yargılayıcı bir dildir. Bu dilde yargılama ağır basar. Bu durumda kişiler çözülemeyen sağlıksız bir iletişim içinde kendilerini yaralayıcı ifadelerle boğuşurlar. Bu süreç her iki tarafın ne hissetiğini düşünmesinden ya da problemin çözümünden çok karşılıklı olarak suçlayıcı bir kaosa dönüşür. Bu sebeplerden dolayı sen dili tepkisel ve yaralayıcı bir dildir.

Suçlayıcı sen dili; ''Konuşurken yüzüme dahi bakamıyorsun. Sen bu kadar kaba bir insansın.'' Açıklayıcı ben dili; ''Konuşurken yüzüme bakmadığın zaman beni önemsemediğini düşünüyorum. Bu durum beni çok üzüyor ve bana kendimi değersiz hissettiriyor.'' Açık bir şekilde ben dili açıklayıcı ve çözüm odaklıdır. Çünkü duygu paylaşımı vardır. Oysa sen dilinde kişi kendini otomatik olarak savunmaya alır ve düşündüğü tek şey yaralandığı gibi karşı tarafı yaralamaktır. Ben dili sayesinde anlaşıldığınız mutlu pazarlar dilerim...