Teknolojideki gelişim, hızını artırarak devam ediyor. Bu gelişim beraberinde alışık olmadığımız/tanıyamadığımız yapıları, meslekleri de beraberinde getiriyor.

Endüstri 4.0 olarak da ifade edilen bu süreçte geleneksel endüstri yöntemlerinin işi zor.

Süreç kendi içerisinde hiç otomobili olmadığı halde Dünyanın en büyük taksi şirketi olan UBER'i , hiç oteli,moteli,tatil köyü olmadığı halde Dünyanın en büyük otel işletmecisi AirBnB'yi , hiç restorantı , lokantası olmadığı halde bünyesinde on binden fazla restorantı barındıran , günlük yüz elli binden fazla sipariş alan ülkemizin hazır yemek sektöründe önemli oyuncusu Yemek Sepeti gibi firmaların oluşmasını sağlıyor.

Sürücüsüz Otomobiller Yollarda

Her alanda devam eden bu teknolojik gelişim kara araçlarında da karşılık bulmuş durumda.

Sürücüsüz otomobil (Otonom Araçlar) prototipleri test için yollarda efor sarf ediyor. Dominant otomobil üreticileri teknoloji şirketlerine yatırım yaparak süreci ıskalamak istemiyorlar zira bu sonun başlangıcı anlamına gelecektir.

Konuyla ilgili İntel'in harita ve navigasyon sistemleri üreticisi Here Maps'in yüzde on beş hissesini alması ve otonom sürüş teknolojileri üreticisi MobilEye'ı 15,3 Milyar Dolar ödeyerek bünyesine katması sürecin enerjisini bizlere gösterebilecek yerinde bir örnek.

Japonya'da otonom otobüslerin test süreçleri devam ediyor, Avrupa Birliği de çalışmalarını sürdürüyor.

Düşünsenize daha az kaza, daha az yaralanma/ölüm, daha az maddi hasar ve sürücü maliyetlerinden tasarruf.

Bu süreçten elbette ilk önce geçimini sürücülükten kazananlar etkilenecek. Sigorta kuruluşları, sağlık sektörü, otomotiv servisleri ve yan sanayi ise derinden etkilenecek. Bu derinden etkileşim finans sektöründen de hissedilecek. Zira tüm yolların finansa çıktığı gerçeğini atlamamak gerek.

Bu arada mevcut otomobillerin otonom araçlarına dönüşümü sektörü doğacak , atlamamak gerek.

Evet değerli okurlar Dünya Endüstri 4.0 sürecini içselleştirip , iliklerinde hissederken bizim bilim insanlarımız , iş dünyamız , bürokratlarımız ve yöneticilerimiz ne yapıyor acaba ?...

Bilimin, aklın ışığında bir an önce Endüstri 4.0'a yoğunlaşmalıyız .

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN