Konu ile ilgili yazdığımız ilk yazımızda 1839 yılında yayımlanmış Tanzimat Fermanı'nın besmele ve ondan sonra da Mülk Suresi'nin ilk Ayet-i Kerime'si ile başladığını görmüştük:

'BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM'

'Tebarekeellezîbi-yedihi'l-mülk ve hüve ala külli şey'inkadîr.(Mülk Suresi,1)'

(Mutlak hükümdarlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve O'nun her şeye gücü yeter.) anlamındaki bu Ayet-i Kerime ile başlayan bu fermanın ilk paragrafında ülkenin hem sorunu ve hem de yegane çözümü verilmektedir.

Şöyle ki;

1-'Devlet-i Aliyye(Osmanlı Devleti) kuruluşundan beri Kur'an'ın hükümlerine ve şeriat yasalarına tam uyulduğundan hükümranlığımız ve halkın refahı/ kalkınması istenilen noktaya çıktığı ifade edilmektedir.

2- Ancak yüz elli yıldan beri art arda gelen sıkıntılar ve çeşitli nedenlerle birlikte şeriata ve diğer yararlı yasalara uyulmadığından dolayı hükümranlığımızın zayıfladığı ve halkımızın da fakirleşmiş olduğu belirtilmektedir.

3- Fermanda yüz elli yıldan beri İslama uyulmadığından söz edilmektedir.

1839 tarihinden 150 yıl geriye doğru gittiğimizde, yaklaşık 1683 İkinci Viyana kuşatması sonrası yenilgi önümüze gelmektedir.

Burada yenilgilerimizin ve fakirleşmemizin en önemli nedeni İslamdan uzaklaşmak ve ilgili yasaları uygulamamak olarak gösterilmektedir.

Tanzimat Fermanı'nın ilerleyen satırlarında, ' İslami yasalarla yönetilmeyen ülkelerin payidar( varlıklarını sürekli koruyamayacakları) olamayacağı açıktır' denilerek gereken sebeplere başvurularak Allah'ın inayeti ve Peygamberimiz(sav)'in ruhaniyetini de vesile yaparak konulacak bazı yeni kanunlarla ülkenin 5-10 yıl gibi kısa bir zamanda kalkınacağı ifade edilmiştir.

Tanzimat Fermanı ile konulması öngörülen yasalar, her zaman fermanın ilk paragrafında öne sürülen İslami çözüme uygun olmamıştır. Aksine daha çok uzaklaşılmıştır.

Bu kopuşu giderek hızlandıran yapılaşmalar olmuştur.

İçte ve dışta yetişen bürokratlarımız , 'Yeni kanunlar' adı altında Batı'nın kör taklitçileri olmuşlardır. Müslüman toplumun insan kaynağı ve sivil yapılanması bu erozyonu durdurmaya gücü yetmedi. Niçin? DEVAMI VAR… Selam ve sevgi ile…